Атанасова: Няма да отстъпим за пушачите

Здравният министър се преглежда на 6 месеца

Атанасова: Няма да отстъпим за пушачите  | StandartNews.com

София. Забраната за тютюнопушене ще остане независимо от натиска на собствениците на заведения, заяви здравният министър  Десислава Атанасова пред бТВ. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивният режим бъде либерализиран.

Здравният министър коментира и проблемите на онкоболните, които у нас са над 300 000. На 1 март стартира и проект, който ще се концентрира върху превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв. Здравната министърка се съобщи, че си прави профилактичен преглед на всеки 6 м.

148 млн. лева европейски пари ще отидат модерна апаратура да лечение на рак. Атанасова отрече, че има поскъпване на лекарствата за онкоболни. През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Ние търсим допълнително финансиране и от ЕС. 6,5 млн. лв. например струва проект за обучение на „Спешна помощ“, каза министърът.

Атанасова допълни, че непрекъснато има натиск за това да се плащат повече лекарства и да се обслужват по-добре клиничните пътеки и медицински изделия. За първи път обаче лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи, в което влизат обаче и трайно напусналите България наши сънародници. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай