Понеделник,

Армията ни с рекорд по доверие

От: Редактор -
Армията ни с рекорд по доверие
A
A
A

Публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните". Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 юли и 4 и 12 юли.

Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други, сочат от "Галъп".

По-резервирани са сънародниците ни към НАТО - 32% имат доверие, а 50% нямат. На фона на институции като парламента обаче НАТО остава осезаемо по-харесвано.

Проучването показва, че българската армия е с най-високо от поне десетилетие насам доверие - 53% изпитват такова спрямо 30%, които са недоверчиви.

От "Галъп" отбелязват, че в последните години тази тенденция остава стабилна и армията остава една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции.

По-различно обаче е отношението към полицията, спрямо която доверие и недоверие се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите.

Специфичен обществен авторитет е и фигурата на омбудсмана. Диана Ковачева обаче тепърва утвърждава своята разпознаваемост, поради което според "Галъп" е рано за изводи относно общественото мнение за тази институция.

От социологическата агенция не отчитат скорошни щети по публичния образ на Църквата - 46% ѝ се доверяват, а 32% - не.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички