Андреева: Около 1,2 милиона не са здравно осигурени

Андреева: Около 1,2 милиона не са здравно осигурени | StandartNews.com

София. Около 1,2 милиона души е броят на хората без здравни осигуровки, по последна информация от Националната агенция по приходите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде „Фокус".

"Има хора, които имат възможност да си платят здравните осигуровки, но не го правят по неясни причини; недоволни от системата или други причини. Това е огромен ресурс, не е справедливо да плащаме всеки месец определена сума, а те - нищо и накрая да се ползваме от едни и същи права. Те имат възможност да плащат всеки месец между 16 и 20 лв. или накрая да плащат с хиляди, защото медицинската дейност е скъпа, а и лекарският труд не е остойностен, както е направено навсякъде по света", заяви д-р Андреева.

"Не може да накараме насила хората да си плащат осигуровките или както се е правило едно време - да им прибираме личните документи. Трябва да е записано ясно в закона, след което по съдебен ред болниците да си търсят правата", допълни още тя.

В момента се работи по текстовете за Закона за здравното осигуряване и за всяко нещо, което се разработва, има експерти – вътрешни и външни. Търси се справедлив вариант, както за всяко друго нещо - ако не се спазва законът, да има институции, които търсят отговорност за това.

"Няма да се посяга към имоти, а болниците чрез съдия изпълнител ще си търсят средствата. Болниците не са бюджетни предприятия, те са търговски дружества с единствен иточник на финансиране – НЗОК, кешови плащания, работа с доброволни фондове и някои от общините доплащат за дейност. До септември ще се изчисти текстът", каза още Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай