Андреева обеща реформи в спешната помощ и НЗОК

Андреева обеща реформи в спешната помощ и НЗОК | StandartNews.com

София. Здравното министерство планира промени в спешнат помощ и в здравноосигурителната система. Преструктурирането на спешната помощ обаче не може да стане преди следващата година, а въвеждането на втори стълб в здравеопазването може да се случи към края на мандата, обясни здравният министър Таня Андреева.

Тя съобщи, че се извършва проверка по случая с починалата сирийка в бежански център в София. Нощта е била силно натоварена, обясни министърът. Едва след проверката обаче може да се каже, дали има човешка грешка.

Здравният министър коментира още, че в момента най-належащата работа на министерството е да се справи със сериозните просрочени задължения, които са натрупали лечебните заведения.

Повече екипи и по-високи заплати

Забавянията при Спешната помощ е един от проблемите, които се обсъждат във ведомството на Андреева.

"В Министерството на здравеопазването се обсъжда преструктуриране на спешната помощ, както и увеличаване на екипите в спешните центрове. Промените обаче ще се случат от догодина", обеща Андреева.

По думите й увеличаването на заплатите там ще бъде поетапно между 10% и 15% всяка година от мандата на правителството.

Според Адреева няма достатъчно средства, за да се вдигнат заплатите по-бързо. Тя се аргументира с направеното бюджетиране на здравните дейности по време на управлението на ГЕРБ, тъй като не са предвидени такива средства.

Претоварени линейки

С натовареността на Спешната помощ обясни здравният министър Таня Андреева снощния инцидент с починалата сирийска бежанка, която цели 35 минути чака линейка, която да я отведе в болница.

"Всички екипи са били на адреси и от момента на подаване на сигнала до момента, в който дежурният екип е бил на адреса са минали около 35 минути", обясни министърът.

След дългото чакане жената все пак била закарана от Дома за бежанци в "Овча купел" в болница с кола, където обаче издъхнала.

Частната каса може да е задължителна

Разработва се концепцията за втория стълб на здравното осигуряване, обяви още Андреева. В момента се обсъждат няколко концепции, които ще минат през дискусии.

„Може да се направи втори стълб, който подобно на пенсионното осигуряване, да бъде задължително или доброволно. Много са вариантите, ранна е тази идея", отбеляза Андреева.

Частна здравна каса обаче може да има поне след 2 години. До пролетта ще е готов моделът за нея, каза Андреева.

Въвеждането й обаче ще стане най-вероятно през втората половина на мандата на това управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай