Андреева: НЗОК проверява болниците за завишени данни

Андреева: НЗОК проверява болниците за завишени данни | StandartNews.com

София. В момента тече проверка на НЗОК в болниците, защото за този месец има в пъти завишение на данните за дейности, заяви пред БНТ здравният министър д-р Таня Андреева. "Надзорният съвет на касата вчера взе решение да провери лечебните заведения, които имат много повече от обичайните отчетени дейности", каза тя. По думите й болниците ще получат 100% от парите за дейността си до края на годината, но това не изключва контрола.

"Проблемите са много в здравеопазването. Аз самата на моменти се чудя кое му е наред. Трябва дейности, които в момента се извършват в болниците, да бъдат изтеглени в доболнична помощ", е мнението на министъра на здравеопазването. 

По случая с детето, починало пред 550 лекари, проверката е установила, че линейката не е закъсняла, била е оборудвана с необходимата апаратура, съобщи Таня Андреева. Според нея може би е пропуск, че когато екипът е слязъл да окаже спешна помощ, не е носил оборудването. "Изчакваме официалния доклад, за да решим ще има ли наказания", каза министърът.

Относно лекарствата за деца, болни от левкемия и изобщо за онкоболните министър Андреева каза, че е научила за проблема преди два месеца и то от медиите. Тя дори не е допускала, че може да има толкова сериозен проблем. "Тогава разбрах от медиите, че тези медикаменти за онкоболните не могат да бъдат осигурени, защото фирмите вносители не са регистрирали медикаментите. Тези медикаменти ще бъдат плащани от болниците. Въпросът е как ще бъдат плащани от държавата, за да не се товарят бюджетите nа болниците" каза здравният министър.

Д-р Таня Андреева изрази благодарност към лекарските екипи от "Александровска болница" и другите доброволци, които безвъзмездно обикалят бежанските центрове и следят за здравословното състояние на хората там.

20% от болниците са пред фалит след ГЕРБ

С взаимни нападки и обвинения преминаха дебатите по бюджета на НЗОК вчера. Спорът на депутатите се завъртя основно около 1.4 млрд. лева, които ГЕРБ взе от резерва на касата, за да покрие текущи разходи. "Нито едно правителство преди ГЕРБ не посмя да пипне тези пари, защото знаеха, че са за реформи", коментира и здравният министър Таня Андреева. "Ако с тези пари беше започната реформа и бяха влезли в лечебните заведения, сега нямаше почти 20% от тях да са пред фалит и лекарите и сестрите да получават унизително заплащане", допълни още тя. Андреева обеща, че още в края на следващата година ще се усети подобряване в сектора. "Но няма да се мине без реформи, които ще бъдат тежки и болезнени за някои групи", добави тя. Бюджетът на НЗОК ще бъде гласуван окончателно днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай