Андреева: НЗОК може да изплати дейността на лечебните заведения

Андреева: НЗОК може да изплати дейността на лечебните заведения | StandartNews.com

София. "В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения", заяви здравният министър Таня Андреева, предаде пресслужбата на Министерския съвет.

По думите на Андреева не е необходима актуализация на бюджета на касата, тъй като исканите 328 млн. лева са прогнозна стойност на дефицита.

"Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения", казва Андреева.

Според министъра трябва да се прецени какъв би бил дефицитът към края на годината. „Чакаме становище от Министерството на финансите. Утре ще го обсъдим на ръководство в Министерството на здравеопазването и с Надзорния съвет на Касата и след това ще внесем отново целия пакет от документи в правителството", обясни Андреева.

Здравният министър коментира и ситуацията с Националния център по Наркомании, като по нейни думи центърът се е оказал "неработеща структура във вида, в който е".

Не предстои закриване, но центърът ще премине в структурата на Националния център по опазване на общественото здраве и се сменя само мястото, от което ще се ръководи. Според Андреева последните пет години държавата не е контролирала работата на този център и на програмите. По думите й докладът от проверката ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай