Андреева: Няма да има промяна на здравната вноска

Андреева: Няма да има промяна на здравната вноска | StandartNews.com

София. "Съсловните организации трябва да бъдат партньор при разписване на новите пътеки на остойностявания", заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод как трябва да изглежда рамковият договор и обяви, че няма да има промяна на здравната вноска.

„Разговаряли сме с д-р Райчинов и сме на едно и също мнение, че част от пътеките са тежко недофинансирани и ако това не се промени за следващата година, обричаме на лоши финансови резултати много от болниците, работещи по тези клинични пътеки – в областта на детското здраве, акушерството, гинекологията, неврохирургията, някои от специалностите във вътрешните болести, само по причина на недофинансираността", посочи д-р Андреева.

„Все още не съм чела становището на Български лекарски съюз относно Националната здравна стратегия, но на общественото обсъждане, което мина през август, имаше представители на лекарския съюз, които споделиха накратко препоръките си към стратегията. Факт е, че в Министерството на здравеопазването официално становище от лекарския съюз относно стратегията не е постъпило, така че сега ще се запозная със становището им", посочи д-р Андреева.

Българският лекарски съюз разпростани становище относно изпратената му от правителството като проект Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г.

От съсловната организация припомнят, че имат меморандум с управляващите партии да бъдат участници в изготвянето на проекта и недоумяват защо не са били поканени, като настояват постигнатите договорености да се изпълняват и да бъдат наказани хората, виновни за пропуска.

От Българския лекарски съюз смятат, че стратегията е добре структурирана, но липсва план за изпълнение. Освен това за почти никоя от целите и задачите не е посочено откъде ще е финансирането. Намираме предложените мерки за решаване на проблемите със спешната и неотложната медицинска помощ за навременни, но е необходимо точното им конкретизиране, пишат от ръководството на Лекарския съюз. Считаме, че планът за действие трябва да бъде неразделна част от Стратегията; необходимо е увеличаване на процента до 6% от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване; основен акцент в стратегията трябва да бъдат човешките ресурси.

Андреева обясни, че вижда смисъла на стратегията в това да очертае пътя, по който ще се върви в следващите години в контекста на новия програмен период. „Винаги принцип е бил стратегията да се изработва от експерти и след това да се поставя на обсъждане, където лекарският съюз като партньор има възможност да сподели вижданията си и те да намерят мястото си в стратегията. След това при изработването на т. нар. конкретен план за действие, лекарския съюз ще бъде партньор и ще може да предложи конкретни мерки, като препоръки за конкретния план, който ще бъде направен от световна банка", добави д-р Андреева.

Запитана дали е готова с конкретни предложения за промяна в Наредба 49, която е била атакувана от прокуратурата, д-р Андреева отговори, че в момента е в правната дирекция в Министерството на здравеопазването. „Това е наредба от 2010 г., която тогава е съгласувана, но там не са участвали съсловни организации. В момента се работи, това е много строго юридическа материя, която трябва да се съобрази и с нормативната база, за да се направят промени", добави министърът.

"Не се очаква промяна на здравната вноска през 2014 година", добави Андреева. Запитана дали предстои проверка на процедурата за провеждане на конкурс за директор на Национална онкологична болница, министър Андреева посочи, че към момента няма постъпили възражения към проведения конкурс, но ако такива постъпят, конкурсът ще бъде проверен.

„Договор все още не е подписан, потвърден е договорът на комисията от проведения изпит. Нямам основание да не подпиша договор с новия директор, конкурсът е свикан по всички правила на законодателството, проведена е процедурата. Лично аз не познавам колегата, но това е изборът на комисията", заяви д-р Андреева.

На въпроскакво се случва с 10-те процента съкращения, министър Андреева отговори, че в администрацията на Министерство на здравеопазването те вече са факт. „В момента продължават да пристигат и има предложения от второстепенни разпоредители", каза още тя.

"Променяме условията и реда за започване на специализация от завършилите лекари, като няма да има приемен изпит от 2014 г.". каза още министърът на здравеопазването.

„Класирането ще се формира по успех от следването на студентите. Това, според мен, ще бъде допълнителен стимулиращ ефект студентите да имат добър успех от следването, за да могат да се класират за първата желана от тях специалност", заяви министър Андреева.

Запитана дали е правен анализ дали има интерес към програмата за облекчаване на специализантите, д-р Андреева отговори, че програмата не е била достатъчно добре популяризирана, но в последните месеци е имало много голям интерес към нея, включително и от лекари, които специализират дентална медицина.

„С помощта на управляващия орган успяхме да разширим групата и към днешна дата програмата не е само за специализанти по медицина, но и за дентални медици. Досега по програмата са се записали около 1000 души. Искаме да разширим капацитета на програмата с поне още 500 места", каза още д-р Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай