Андреева: Модернизацията на „Спешната помощ” вече е започнала

Андреева: Модернизацията на „Спешната помощ” вече е започнала  | StandartNews.com

София. "Модернизацията на „Спешната помощ" вече е започнала и до края на годината ще се видят първите резултати в центровете за спешна медицинска помощ и отделенията". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в сутрешния блок на Нова тв. Тя припомни, че ще бъдат изградени поне два-три национални болнични комплекса, които ще разполагат с оборудване и организация на работа като „Пирогов". До една година ще имаме реален резултат и хората ще го усетят, добави министърът.

Основните проблеми в „Спешната помощ" са условията на труд и заплащането. Увеличението на заплатите в сектора е факт от началото на тази година, като то ще продължи, каза Андреева.

„В рамките на бюджета, с който разполага Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите, поне по 10% всяка година", коментира още здравният министър. „С увеличаването на заплатите започнахме от тази година – с между 5 и 15%. През последните 10 години е имало едно единствено увеличение на заплатите в Спешната помощ и то след протест. Същото е положението в психиатричните клиники, в домовете за медико-социални грижи. Поетапно ще вървим към увеличение на заплатите във всички тези заведения", каза още тя. 

Има спекулации с дефицита на медицински кадри в страната и непрекъснатия отлив на специалисти в чужбина, категорична бе тя.

„В България работят 29 000 лекари. На глава на населението ние отговаряме на европейските стандарти. Дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено", каза още Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай