Анализират промените във формулата за пенсиите

От тази година сотпада смятането на трите най-добри години преди 2000 г.

Анализират промените във формулата за пенсиите | StandartNews.com

Очаква се през тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им, каза пред репортери днес социалният министър Бисер Петков.

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година се реши от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на ДОО за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година.

Бисер Петков припомни, че НОИ оповести, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 година, е изчислено, че ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997 година - 97, 98 и 99, за 37 процента от пенсионерите пенсията би била в по-малък размер, а за останалите в по-висок размер. Ще бъде направен по-пълен анализ, който ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден. В отговор на питане дали след обсъждането е възможно да има гратисен период за прилагането на промените, министърът припомни, че имаше гратисен период за промяната, приета през 2015 година за отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 година. Тогава беше решено те да отпаднат, но промяната влезе в сила от 2019 година. През 2018 година, когато се подготвяше бюджета за държавното обществено осигуряване за 2019 година, постъпи предложение от НОИ да се разгледа възможността да отпаднат и трите години от 1997 до 2000 година, като този вариант е обсъждан и 2014 година по време на работата на консултативния съвет по пенсионна реформа. Аргументите при последното обсъждане са свързани с това, че от 2000 година се въвежда максималният осигурителен доход, припомни министърът. В контекста на разглежданото тогава отпадане на тавана на пенсиите, при изчисляването на пенсията след 2000 година ще действа естественият регулатор - максималният осигурителен доход, каза Бисер Петков. Другите аргументи са свързани с деноминацията, направена тогава, празноти в регистъра и затова министерството е подкрепило това решение.

Да видим какво ще покажат данните на НОИ и тогава ще се прецени има ли основания нещо да се променя и дали тези опасения, които бяха изнесени от НОИ на база на симулацията, не се подкрепят от по-пълния анализ, посочи Бисер Петков.

В отговор на питане дали е разпоредена вече проверка по сигнала на президента на КТ "Подкрепа" за фалшиви образци на трудови книжки, министър Бисер Петков каза, че сигналът е постъпил миналата седмица и ще бъде проверен. Той допълни, че според сигнала на президента на КТ "Подкрепа" на пазара се продават трудови книжки, които са отпечатани от неоторизирани фирми. Проверката е показала, че МТСП има договор още от 90-те години с една фирма, която също е подала сигнал за наличие на такива случаи, каза Бисер Петков. Ще се проверяват и двата сигнала. Ако става дума за престъпления, ще сигнализираме прокуратурата, допълни министърът. Той уточни, че сигналът е за издаване на трудови книжки от фирми, с които МТСП няма договор. По думите на Петков това е една по-стара история , като ще трябва да се провери доколко този договор наистина обвързва само една фирма като оторизирана да издава и да разпечатва трудови книжки.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че е разбрал за измамите, като е събрал две и две - измами не могат да станат без образец за трудова книжка, когато той е уязвим, до измамата има една крачка. По думите му такива измами се вършат непрекъснато и по най-различен начин. Той припомни за първите измами с майчинските преди 20 години, когато бяха направени цели фирми, в които работеха само майки, които се осигуряваха по документи на огромни доходи за кратки периоди, след което дълго време се получаваха тези майчински, които не стигаха до майките, които по думите на Манолов са били само инструмент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай