Алибегов: Държавата не се вслуша в бизнеса

Недоволство от правилата за „зелените” сертификати

Алибегов: Държавата не се вслуша в бизнеса | StandartNews.com

Масово недоволство в различни браншове след новата заповед на здравното министерство. Почти навсякъде ще е необходим "зелен" сертификат. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията.

„Хубавата идея за "зелените" сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца”, каза Ричард Алибегов.

„Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки. Също и тока. Всичко това е пагубно”, добави Атанас Димитров от БХРА.

"Една много голяма част от обществото не е регистрирана в системата, че е преболедувала. Те обаче имат антитела и тестовете за откриването им трябва да бъдат признати", казват още от бранша.

„Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.

В Кюстендил също недоволството расте. Станислав Георгиев, който е собственик на заведение, смята, че само при условие, че 50-60% от хората са ваксинирани, трябва да има „зелени“ сертификати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай