Ако не решим проблема с плажовете, ще изгоним туристите

Ако не решим проблема с плажовете, ще изгоним туристите | StandartNews.com

Само Министерството на туризма може да направи нужните промени

Филип Лисков, вицепрезидент на Клуба на хотелиерите

- Г-н Лисков, как ще коментирате писмото на Асоциацията на концесионерите на морски плажове до министър-председателя и председателката на Народното събрание, с копие до министъра на регионалното развитие и благоустройството?

- Успях да се запозная с текста на това така наречено писмо, който е, меко казано, странен за мен. То започва с изразено "безпокойство от постигнато съгласие". В случая постигнатото съгласие наистина е налице и концесиите на плажове трябва без съмнение да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Необходимо е държавата да промени политиката при предоставяне на морските плажове, защото проблемите, които се породиха, тази година преминаха всякакъв възможен предел. Държавата досега многократно променяше своята политика, но виждам ясна воля и изразено очакване всичко това най-сетне да приключи. Вероятно ще се наложи част от концесионните договори да бъдат развалени и концесионерите, които стриктно са изпълнявали задълженията си, няма от какво да се опасяват. Не може да има несигурност за тях - те трябва да работят в интерес на обществото и за повдигане авторитета на туристическата дейност.

- Какво трябва да се промени според вас в тази дейност, защото сте близко до проблемите и ежедневно наблюдавате случващото се в областта на туристическото обслужване?

- Много са промените, които трябва да се реализират. Първата промяна беше твърде важна и е свързана с увеличаване на свободната зона от 20 на 50% от активната плажна площ, впоследствие беше прието, че концесионерите ще начисляват и ще плащат ДДС върху концесионните плащания. Беше извършена сериозна промяна в Наредбата за водоспасителната дейност. Осъществи се промяна и посредством приемането на нова Методика на концесионните плащания, но най-важната промяна е да се подкрепи Министерството на туризма в желанието му да изготви цялостна стратегия на държавата в тази област. Целта е качествено управление и поддържане на морските плажове. Днес плажната ивица е по-замърсена от всякога, а летовниците през настоящия сезон протестираха както никога досега. Явно нещо до този момент е било сериозно сбъркано. Затова усилията на Министерството на туризма заслужават широко обществено обсъждане и категорична подкрепа. Клубът на хотелиерите изразява своята позиция, че именно и само Министерството на туризма може да реши проблемите, възникнали в последните години. Това е жизнено необходимо и трябва да започне още в този момент.

- Какви са вашите ангажименти като вицепрезидент на Клуба на хотелиерите.

- Аз съм длъжен да председателствам събранията на Клуба при отсъствието на президента, водя присъствена книга от редовните месечни събрания на Клуба, следя за кворума по списъчен състав, водя документация за членството, а така също отговарям и за изпълнение на процедурата за прием на нови членове. Следя за коректните отношения между членовете на Клуба и отговарям за поддържане числеността на членската маса, както и за привличането на нови членове. С удовлетворение искам да отбележа, че през последните седмици имаме десетина нови членове, което означава, че сме успели да спечелим доверието на хотелиерите в община Несебър, която е твърде разнородна и обхваща различни населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай