Агенция "Митници" разкри схема за внос на автомобили

Възложената от директора на Агенция "Митници" проверка ще приключи в началото на юли,

Агенция "Митници" разкри схема за внос на автомобили | StandartNews.com

Агенция "Митници" разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили, съобщиха от Агенцията.

Директорът на Агенцията Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения. Поводът са установени случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически учреждения в структурата на ТД "Южна морска" на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като катастрофирали, повредени, дефектирали, наводнени, ударени от градушка, както и с механични проблеми и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза, се посочва в прессъобщението.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД "Южна морска" са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

На 5 юни 2021 г. са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП "Пристанище Бургас Център", е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от директора на Агенция "Митници" проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия ще бъдат предприети и от възстановената с новия Устройствен правилник на Агенцията дирекция "Последващ контрол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай