Сряда,

Аферата "Хемус". Замесен проговори за милионите

От: СТАНДАРТ -
Аферата "Хемус". Замесен проговори за милионите
A
A
A

Замесен в аферата „Хемус” проговори пред камерата на Нова телевизия. Той е свързан с една от така наречените „кухи” фирми, през които се твърди, че са минавали парите за магистралата.

Преди няколко седмици в дома на Камен и жена му Нина Тодоринова пристига ГДБОП, за да ги отведат на разпит. Каква е причината - не им казват, но загатват. „Казаха ни: „За фирма „Виндор Монтана". Аз си казах, че сигурно е нещо за Боби”, разказва Камен Иванов.

С единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев, Камен се познава от около 7-8 години. И тогава, и сега Камен се занимава със строителство на частно. Колев пък му се представил като данъчен, но и му казал, че може да му намира работа в сферата на строителството.

„Един вид ми е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме единствено да работя и да мога да си прехранвам семейството”, добавя Иванов.

Преди две години Борислав отново потърсил Камен. Този път с ново предложение - да прехвърлят фирма на името на жена му.

„Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата  е чиста. Така ми обясни. Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби. Така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите и аз му казах, че няма как да стане. Жена ми да не е бизнесменка”, казва още Иванов.

Тогава Борислав намерил решение - жената на Камен да подпише пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана” ЕООД. „За да може този човек да подписва договорите. Не познавам този човек. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата и се чудихме кой е този човек. Четем в интернет, че е изтеглил 18-19 млн.”, обяснява Камен Иванов.

„Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка”, добавя той.

До идването на ГДБОП в дома им, Камен твърди, че не подозирал нищо, защото при прехвърлянето Борислав му обещал, че ще му намери работа по строителството на „Хемус”. Камен щял да може да води и свои работници, от които да печели. И това се случило.

„Бях пратил мои приятели и получавах комисионна. За участъка Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах - 50 за вас 5 за мен”, разказа Иванов.

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав, твърди той. Относно милионите – и до днес мъжът на собственичката на фирма, през която се твърди, че са минали милиони, не може да си обясни как обвиняемият е попаднал в схемата.

„Едва ли са при него тези пари. Боби е подложка на някой си”, добавя той.

Сега Камен твърди, че се притеснява, защото, казва той - бил без вина виновен и то за милиони.

До момента по разследването са разпитани десетки свидетели, а обвиняем е Борислав Колев. Преди ден брат му заяви, че той не е крайният получател на милионите. Имена пред медиите на каза, но пък се срещна с главния прокурор и вътрешния министър, пред които, казват те, е бил по-конкретен. Ще има ли нови арести и обвинения и ще се разплете ли цялата схема - тепърва ще става ясно.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички