Адът слезе в село Кости. Всичко е отнесено

Положението е трагично, каза кметът

Адът слезе в село Кости. Всичко е отнесено | StandartNews.com

Адът слезе в странджанското село Кости. То е 90 процента отнесено от потопа. Селото е сред най-засегнатите населени места от водната стихия.

„Положението е трагично. Вчера имах възможност да обиколя в селото и мога да кажа, че не само около дерето, а почти на 90 процента в селото – улици, дворове, всичко е отнесено“, каза в ефира на националната телевизия кметът на Кости Антон Ангелов.

„Имаме доставена минерална вода в големи количества, хранителни продукти. Пакети от „Червения кръст“ пристигнаха вчера“, добави той.

„Няма как да се възстановят щетите, докато не се вземе общо решение, защото селото е малко, за да мога аз да предприема каквото и да било. Всичко зависи от общината и държавата“, сподели Ангелов.

„Засегнатите от потопа ще получат еднократна помощ. Още вчера от Социално подпомагане – Царево минаха и описаха щетите“, добавя той.

„Площадът беше залят с кални наноси от дерето, но всичко е изчистено вчера с багери. Бедстващи хора обаче няма, защото още в началото започнахме евакуация“, заяви кметът на царевското село.

„Имаме нужда от още доброволци. Вчера имахме една група, която свърши доста неща. Помогнаха на хората от селото. Наводнените къщи са почти изчистени. Днес ще има довършителни работи. Има имоти, които не са постоянно обитаеми. Предполагам, че днес ще започнат да идват собствениците им“, добави той.

„Вчера следобед получих информация, че има проблем с моста между селата Изгрев и Кости. Пропускат обаче леки автомобили. Не сме изцяло откъснати от света“, коментира Ангелов.

„Дерето винаги е било изчистено. Имаме работници, които минават да косят и да чистят. Това, което се случи, си е бедствие и няма как да спрем тези наноси, които идват от гората – сухи дървета, клони, листа“, разказва той.

Това количество вода в триметрово дере няма как да се побере каквото и да стане, обясни кметът.

„Дъждът спря. Докато не изчистим наносите, е твърде опасно, ако завали отново“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай