Пламъците продължават! Искаме помощ от чужбина за пожарите

Днес от началото на деня огнеборците в страната са гасили 36 пожара, а вчера огнищата са били 187

Пламъците продължават! Искаме помощ от чужбина за пожарите | StandartNews.com

България може да поиска помощ от друга държава, ако проблемът с пожарите продължи да се задълбочава, стана ясно от изявление на служебния премиер Стефан Янев по време на блиц контрола в Народното събрание. Янев реагира на въпрос от "Демократична България" за дългосрочното осигуряване на хеликоптери и самолети за гасене на пожарите.

"Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на темата хеликоптери - при дискутирането на този проект стигнахме до там да има цяла агенция, да има и хеликоптери за гасене на пожари", обясни премиерът.

Нашият срок на действие не стига за такъв проект и затова се ограничихме до медицинските. Капацитетът ни е три хеликоптера, поясни още Янев.

По информация на БНР от началото на деня огнеборците в страната са гасили 36 пожара, а вчера огнищата са били 187. Информацията е на Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Значително по-сложни остават пожарите в района на село Кръстевич, където пожарът е локализиран и нашите три екипа с три пожарни автомобила вече погасява локализирания пожар в отделни огнища. В района на село Свирачи, област Хасково, продължават гасителните действия с особена активност. Допълнително е предаден модул на Министерство на отбраната, имаме група от горските стопанства и осем пожарни автомобила - там също пожарът е локализиран, той не се разпространява", каза Стефанов.

В района на Старосел е следващата  критична точка - разполагаме с 25 пожарникари, три противопожарни автомобила, три оборудвани за гасене на пожари автомобили на Горското стопанство и доброволци, които също вече в горския фонд продължават ликвидирането на огнищата, които са останали от през нощта. И във всички тези пожари, които изредих, засега няма опасност да населени места, къщи и жители на селата, обясни Стефан Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай