АБВ и ПФ да помислят за хората, а не за вота

АБВ и ПФ да помислят за хората, а не за вота  | StandartNews.com

Дългът от 16 млрд. е една лъжа на БСП, казва Менда Стоянова

Трусът заради заема няма да разбие управляващата коалиция

Менда Стоянова е един от най-знаковите икономисти на ГЕРБ. Председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Потърсихме я с въпроси по предстоящото гласуване на ратификацията на нов дълг в пленарна зала. Има ли трусове в отношенията между партиите, подкрепящи правителството, и как нов заем ще стабилизира ситуацията в енергетиката.

- Г-жо Стоянова, в сряда предстои да се дебатира и гласува дългът от 16 млрд. лв. Какъв ще бъде изходът от вота на депутатите?
- Първо искам да ви поправя, защото тази седмица няма да се гласува дълг от 16 млрд. лв. Това, което е внесено в парламента и за което се иска ратификация, това е един договор за дилърство, за посредничество с четири банки, който им поставя задачата те да организират бъдещи емисии, поръчани от българското правителство на международните пазари. Това се ратифицира. Дългът от 16 млрд. лв. е хипотетичен дълг, който е записан в договора като един възможен максимален размер за трите години - 2015, 2016 и 2017 - и в този договор изрично има клауза, която казва, че всяка една от емисиите не може да надвишава лимита на дълга, записан в Закона за държавния бюджет за съответната година.
- Откъде тогава дойде тълкуването, че ГЕРБ взима 16 млрд. лв. дълг?
- От лъжите на БСП, респективно на Гечев (Румен Гечев, б.р). От там дойде, защото той излезе и в истерия обяви това. Знаете, че когато една лъжа се повтори многократно, много трудно след това се чува истината.
- Какъв тогава е размерът на реалния дълг, който страната ни ще вземе през тази година?
- В Закона за държавния бюджет е записано, че максимален размер на дълга от 6.9 млрд. лв. Това е, което ние сме приели миналата година и сме гласували в Народното събрание всички партии, подкрепящи правителството. Останалите емисии ще се емитират евентуално през 2016 и 2017 година, съобразно падежите, които имаме по стари дългове и трябва да бъдат рефинансирани с нови заеми, както и съобразно размера на дефицита, който ще бъде одобрен от Народното събрание в бюджета за 2016 или 2017 година.
- Политиката на финансовото министерство е атакувана от опозицията и по линия на изборите на четирите банки. Как точно се спряхме на тях? Можеше ли да се направи дебат по отношение на това коя точно банкова институция ще емитира дълга?
- Това е поредната лъжа и спекулация на БСП. По конституция право да водят преговори и да подписват договори има Министерски съвет, респективно оторизираните от него министри. В Конституцията е записано, че такива договори се ратифицират от Народното събрание при режим на т.нар. "последваща ратификация", т.е когато те вече са сключени. Вие знаете, че за да се сключи един договор, това е един дълъг период от преговори, който естествено не може да се случи в парламента и по телевизиите - това е смешно, което го искат. Искам да припомня, че четирите банки са избрани от Министерство на финансите по процедура, която е изпълнявана всеки път, когато е теглен външен дълг - 2002, 2012, 2013, 2016 година. И няма нищо чудно в това. А колкото до глупостите на г-н Гечев, че HSBC - най-голямата в света банка - едва ли не е трафикант и перач на пари - просто не ми се коментира!
- Вероятно, защото става дума за един клон на тази банка, който е разследван в момента.
- Да, за един клон в Швейцария, той е регистриран там и по швейцарското законодателство, което определено е доста либерално и дава възможност на почти всички банки, базирани в Швейцария, да консултират своите клиенти, ако мога да ги нарека, по директни парични потоци. И това в никакъв случай не може да бъде пренесено към цялата финансова група и просто е безобразие това, което се говори.
- И въпреки това от АБВ обявиха, че няма да подкрепят гласуването в зала. Има ли проблем в партиите, които подкрепят правителството?
- Две партии от тези, които подкрепят кабинета - АБВ и "Патриотичния фронт", всъщност дадоха подобни сигнали. Затова и отложихме гласуването за следващата (б.а. - тази) седмица, за да имат време да се запознаят и да направят своите консултации с независими експерти. Смятам, че още миналата седмица те бяха наясно с истината и с икономическата нужда и целесъобразност да се изтегли този дълг. Но тъй като те са относително леви формации - идват и избори и явно е трудно за тях да не използват този момент, за да консолидират електората си. Но въпреки всичко се надявам, че през тази седмица ще надделее отговорността към хората и държавата. Неслучайно социалният министър Ивайло Калфин, който е и вицепремиер и управлява най-голямото разходно министерство - над 1 млрд. лв. е неговият бюджет и то основно е за социално подпомагане, за социални и инвалидни грижи, т.е. той много добре знае, че парите, които са необходими, всъщност идват и от допълнителен дълг и дефицит. В тази връзка, понеже се постави въпросът, че на всички трябва да е ясно къде ще отидат парите от този дълг. Мисля, че всички вече разбраха, че голяма част от него - 2/3 - това са 12 млрд. лв., ще отидат за погасяване на стари задължения, а останалите ще отидат за финансиране на дефицита през 2015, 2016 и 2017 година. Голяма част от тях, да не кажа целият дефицит, може да се отнесе и към пенсиите. Всички знаем, че 53 процента от парите, необходими за изплащане на пенсиите, идват не от осигуровки, а от данъци чрез трансфер от държавата. Разбира се, че след като 4.5 млрд. лв. държавата трансферира от данъци за пенсии, ясно е, че дефицитът от 2.7 млрд. лв. е част от това финансиране, така че ако те искат да намерят обяснение - ето им едно.
- Колко сериозен е трусът в партиите, подкрепящи правителството, заради спора за ратификация на дълга?
- Ще видим резултата през следващата седмица, аз съм оптимист, че договорът за посредничество с четирите банки ще бъде ратифициран. Смятам, че трусът бе повече медиен. Всеки се опита от тази ситуация да извлече политически дивиденти - за съжаление на гърба на най-големия партньор ГЕРБ. Но винаги е така - малките партньори се возят на колата на големия. Смятам, че това едва ли е трус, който ще разбие коалицията. Няма други индикации за подобно нещо.
- Премиерът Бойко Борисов се ангажира с великденски добавки за пенсионерите. Това като акция преди местните избори ли да го разчитаме или като една трайна и нова политика в управлението на ГЕРБ?
- За мен е по-скоро трайна и нова политика. Знаете, че по време на първото правителство "Борисов" поради това, че амбицията ни бе да намаляваме дефицита, и те бяха чувствително намалени от огромните размери през 2009 г. до 0.48% от БВП през 2012 г. Тогава много ни критикуваха, че не даваме допълнително средства за социално слабите и за най-бедните пенсионери по коледните и великденските празници, самият министър Калфин и самите лидери на АБВ и на "Патриотичния фронт" нееднократно са поставяли въпроса за нуждата от повече средства за социално слабите и бедните. И мисля, че ние го правим не само защото са ни партньори, а защото така трябва. Но в условия на бавен растеж на икономиката, в условия, че вече осма година харчим повече, отколкото икономиката ни може да произведе като приходи, явно всички тези социални мерки се финансират чрез дефицит и допълнителен дълг.
- Стана ясно, че правителството ще реши със заем ситуацията в енергетиката. За какво са тези 4 млрд. лв., с които НЕК трябва да реши патовата ситуацията?
- НЕК има натрупани загуби от над 3 млрд. лв. и задължения също в порядъка на над 3 млрд. лв. към доставчици на електроенергия, към производители, към външни свои кредитори. Ситуацията там наистина е нетърпима и идеята е БЕХ като самостоятелна компания да емитира дълг на международните пазари, който ще е около 3 млрд. лв., така че да може да се разплати с всички, към които има задължения и по които текат лихви и към всички, които неполучавайки сумите си от НЕК, затрудняват своята дейност. И естествено след това, разчиствайки по този начин своята задлъжнялост, ние трябва да гарантираме, че НЕК няма да гарантира още и още дефицити. Това би разчистило терена сега, но са необходими и законодателни промени, чрез които да гарантираме, че НЕК няма повече да плаща на своите доставчици повече, отколкото получава от продажбите на електроенергия.
- Премиерът Бойко Борисов бе в неделя на форума на партията на Татяна Дончева. Като какъв знак разчитате неговото посещение?
- Разчитам го като знак на протегната ръка. Това, което се случи есента - преговорите, които водихме, трудният начин, по който съставихме правителството, стилът, който се опитахме да наложим на разговори, преговори, взаимни отстъпки и толеранс, трябва да продължи. Наистина съжалявам, че БСП отново се втвърди в това отношение и започна да ползва опозиционната си позиция по най-грубия начин, вместо да водим диалог, вместо да се опитаме да бъде партньори при теми, които са важни за България. И в този смисъл на всички останали партии, които са готови на такъв диалог, ние протягаме ръка.
- В деня за прошка - от кого поискахте и на кого дадохте?
- От най-близките си, защото човек, забързан в работата си, много често забравя, пренебрегва, а някой път греши спрямо най-близките си. И първо трябва да поиска от тях прошка. Давам прошка на всички - не само на близките, давам прошка на колегите си, на партньорите си и мисля, че ако всеки от тях го направи с чисто сърце пред себе си, много по-лесно ще вървим напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай