Пациенти с ултиматум към министъра на здравеопазването

 Пациенти с ултиматум към министъра на здравеопазването | StandartNews.com

София. Ако до десет дни не се решат проблемите с лекарствата на пациенти с трансплантации, те ще поискат оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това е ултиматумът, който отправи федерация "Български пациентски форум" днес.

 

Пациентските организации са категорични, че терапията на трансплантираните трябва да се изписва от лекари специалисти, а не да става чрез административни решения, стана ясно от председателят на пациентския форум Иван Димитров.

 

"Ще отидем пред Министерството на здравеопазването и ще поискаме оставката на министъра на здравеопазването, защото това означава, че тя тенденциозно издава смъртна присъда срещу тези хора", каза още той пред БНР.

 

Димитров обясни още, че в момента оригиналните и генеричните лекарства за трансплантираните попадат в една група в позитивния лекарствен списък. Когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса заплаща за него. В тази връзка се налага пациентите да доплащат между 200 и 300 лв. за лекарство, уточни той.

 

"И това, което се случва в момента, трансплантирани пациенти да обикалят цяла България, за да намерят хапчетата си, също е престъпление. Това нещо може да го контролира държавата, тя не желае да го прави ,за да спести някакви средства", алармира председателят на форума.

 

Вероятността да се отхвърли трансплантиран орган при смяна на терапията достига 68 процента. „Замяната, по административен път на тези лекарства, ще спести на държавата 250 хил. лв. за 1 година за 500 души. Реакцията на отхвърляне струва на един пациент 110 хил. лв. В близките 3 до 6 месеца, реакцията на отхвърляне, която е възможна да се случи, е около 68%. В първите 6 месеца, за да овладеем живота на тези хора, всички ще трябва да платим минимум 3 млн. лв.", каза още  Димитров.

 

Обсъжда се разделянето на лекарствата за трансплантираните в две групи, обясни заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. „Снижавайки цената в групата, имаше притеснения у хората, ползващи досега оригинални препарати, че трябва да се доплаща на опаковка. Но в петък получих писмо, че фирмата, която беше регистрирала генериците, ги е изтеглила от нашия пазар, така че те се заличават от позитивната листа и няма никакъв проблем. Хората, които са започнали дадено лечение, няма да доплащат. Обсъжда се разделянето в групи или определяне в специален ред, но няма изработено решение", добави той.

 

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е обсъждал промени в бюджета на болниците, стана ясно след днешното заседание на съвета. „Има бюджет на НЗОК и Надзорният съвет трябва да се съобразява с тези стойност. Всичко е изплатено за миналата година. Част от двата резерва беше разпределен в доболнична помощ. Отделно има 136 млн. лв. резерв, който не е разпределян. Ако има надлимитна дейност, тя може да бъде платена от този резерв. Беше взето решение да се плаща надлимитната дейност след като се провери. Другия път ще се обсъждат контролни мерки". Това каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай