Европа трябва да спре незаконните имигранти

 Европа трябва да спре незаконните имигранти   | StandartNews.com

Всички говорят за промяна, но 20 г. се гласува за едни и същи муцуни

Битката ни не е с партии, а с умовете на избирателите, казва Светльо Витков

- Участваме в изборите в 50 града, борим се не за кметове, а за общински съветници
- Искаме хората да мислят с главата си, когато гласуват, а не с натрапените страхове
- "Глас Народен" е първата интернет партия в България

- Светльо, твоята партия "Глас Народен" се хвърля в битката за местната власт за първи път. Стартирахте с представянето на кандидата си за кмет на любимия ти Перник, чийто диалект увековечи в песента си "СкакаУец". Случайно ли е това?

- Все отнякъде трябва да се започне, за да се свърши работа. А партията не е моя. По-скоро тя ме притежава предвид ангажираността ми откъм време и усилия. "Глас Народен" ще участва на местните избори в над 50 общини в страната, като основната ни цел са общинските съвети, а където имаме кандидати за кметове, както в Перник например, ще се борим да стигнем поне до балотаж.

Изборите за местна власт са по същество най-сложните, тъй като присъства и мажоритарен елемент, т.е. борбата на кандидатите зависи от техните лични качества и постижения, тяхната работа в обществена полза и подкрепата, която имат или могат да си осигурят от бизнеса, гражданите и, разбира се, от статуса на партията, която ги издига. Ние сме реалисти и си даваме ясна представа за силите си.

На тези избори "Глас Народен" ще може да влезе в реалната власт чрез общински съветници и на практика да работи за интересите на съгражданите си.

- Ще имате ли кандидати за големите градове - Пловдив, София, Варна, и ако да - кои са те и как са подбрани?

- Да, ще имаме. "Глас Народен" е отворена организация, в която входът и изходът са свободни. Не изискваме партийна принадлежност на кандидатите си. Местната структура сама определя кандидатите и листите си. При нас парашутисти няма. Кандидатът ни за кмет на Пловдив е млад и ерудиран човек - адвокат. Не е публична фигура, но нима е нужно да е? Всички говорят, че искат промяна и нови лица, но в същото време на политическата сцена се въртят едни и същи муцуни от поне 20 години. А за да се въртят, значи за тях се гласува. Нашата битка не е с политици и партии, а с размътените умове на избирателите. Ние сме единствената партия, която се бори за това избирателят да мисли с главата си, когато гласува, а не с натрапените страхове, комплекси и заблуди.

- С какви обещания ще накарате хората да гласуват за вас?

- Ние не обещаваме, а работим по конкретни каузи, които не достигат до медиите, съответно и до повече от избирателите. Но за щастие съществува интернет, където може да се запознаете с нашите предложения, внесени в съответните институции и компетентни държавни органи, позициите ни и изобщо работата на "Глас Народен". Каквото и да се говори, "Глас Народен" е първата интернет партия в България и за това говори успехът ни на три избора за 2 години. На предстоящите избори за кметове и общински съветници избирателите ще имат възможност да гласуват за това "Глас Народен" да влезе в общинската власт. Зависи от тях. Много от каузите и позициите ни се крадат буквално от парламентарно представените партии, които имат и медийно отразяване. Това е нормално, но лошото е, че идеите се крадат за политическо говорене, а не, за да се работи по тях.

- Ти ще се кандидатираш ли за кмет - на София например?

- Например - отговор Це.! Аз съм си Президент на интерактивните хора, а София най-вероятно няма да пусне фандък и обратно.

- Имаш ли намерение отново да влезеш в битката за президент догодина и ако да - кой ще е вицето?

- Нека да доживеем догодина и ще видим. Оставам стъпил твърдо на земята и ще участвам в предизборни битки, в които има смисъл, а и така не се научих да лъжа, за което не съжалявам.

- Смяташ ли да подгряваш лично с концерти кандидатите на "Глас Народен"?

- Концертите си вървят. Не се чувствам котлон, за да подгрявам някой. Личната мотивация спрямо случващото се в страната е достатъчен двигател за всеки осъзнат българин.

- Като партия, която получи 1,14% от гласовете на избирателите на извънредните парламентарни избори през 2014 г., е интересно да знаем мнението ти по най-горещите обществени теми - например за бежанците?

- "Глас Народен" показа стабилен успех в три последователни избора в рамките на две години над 1% и няма аналог в новата ни политическа история. Социолози и политолози ни наричат "феномен", но според мен успехът на партията се дължи на това, че "Глас Народен" остана независим политически субект, нещо изключително рядко в политическото ни блато.

Позицията на партията относно бежанците беше публикувана още преди две години, когато започна първата бежанска вълна. На сирийците, хората, бягащи от войната, от смъртта, е човешко да се помогне. Проблемът обаче е много по-сериозен. Той не касае само хуманитарната страна на въпроса, а и националната сигурност на страните от Европа. Така че, докато Европа не излезе с единно становище - незаконните емигранти да се третират като нарушители на международна граница, кризата ще се задълбочава.

- Работиш ли по нови албуми в момента, планираш ли концерти, турнета?

- На 19 септември имаме концерт с "Легендите" в Маймунарника, София. Предстоят и други концерти, но в момента концентрацията ми е в местните избори.

- Ще напишеш ли парче специално за кметските избори и как би звучало то?

- Едва ли. Имаме по-сериозна работа от възпяване на местните избори и ...изроди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай