Българин превръща в музей къщата на Ботев в Задунаевка

 Българин превръща в музей къщата на Ботев в Задунаевка | StandartNews.com

Родолюбив българин - Димитър Тучков, генерален консул на България в Одеса, е амбициран догодина да отвори врати за посетители един нов символ на българщината зад граница. Става дума за къща в бесарабското село Задунаевка, където Христо Ботев е живял, докато е учителствал там.

За "Стандарт" самият дипломат разказа, че с лични средства е купил къщата, на която има поставен паметен знак, че в нея е живял Ботев. "Идеята ми е стара - от преди десет години. Аз бях Генерален консул в Одеса през 2004-2007 година, тогава изявих желание, но наследниците отказаха. Къщата е на повече от 150 години, като е обновявана във времето. През последните години никой не е живял в нея", разказа дипломатът. Сега обаче сделката се случила, но състоянието на сградата не е добро и има нужда от укрепване, реставрация, покривът тече.

"Христо Ботев заминава да учи в Одеса през 1864 година. През 1866 година прекъсва образованието си във Втора одеска гимназия и е назначен за учител в бесарабското село Задунаевка. Настанява се при Тома (Фома) Вакаренков и живее там 6 месеца. По-късно в същата къща пренощува и Г. С. Раковски", разказва още от любопитната история дипломатът. Намерението е къщата да бъде музей на българщината, който да отвори врати за посетители през 2016 година.

Тогава се навършват 150 години откакто Ботев е бил учител в Задунаевка. Затова сега предстои да се укрепи временно покривът, за да не тече през зимата и да се създаде инициативен комитет за възстановяването на къщата и превръщането й в музей, казва г-н Тучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай