96 са вече децата с хранително отравяне във Варна

Коледно парти прати десетки деца в болница

96 са вече децата с хранително отравяне във Варна | StandartNews.com

96 деца с хранително отравяне след коледно парти във Варна. Тържеството се провело в ресторант в центъра на града. Какво е причинило отравянето и какво е състоянието на децата? В събота вечерта деветокласници от Пета езикова гимназия са били в нощен бар. От заведението твърдят, че не тяхната кухня ги е снабдявала с храна, а външна кетъринг фирма.

Майката на едно от натровените деца разказа в „Здравей, България”, че коледното парти е организирано от училището и от там са избрали заведението. Децата са консумирали коктейлни хапки. В неделя детето й е получило симптоми на хранително отравяне. След това става ясно, че повечето деца са със същите симптоми.

„Дали сме указания на всички общопрактикуващи лекари, в чиято пациентска листа са тези деца, да бъдат наблюдавани, консултирани и изследвани микробиологично“ , заяви д-р Янка Драганова от РЗИ-Варна.

Още в понеделник отговорните институции са започнали да разследват случая. Взети са проби от храната и персонала, които трябва да бъдат изследвани. Здравните власти имат работна версия за причината за заразата, но на този етап източникът остава неизвестен.

От нощния бар обясниха, че за нуждите на партито е била използвана външна фирма и тяхната кухня няма нищо общо с хранителното отравяне.

„Ресторантът няма нищо общо с бара. Това са два отделни обекта, поръчан е кетъринг от фирма. Всичко си идва със сертификати. Това е фирма, която работи от дълги години. Просто не знам каква е причината да се стигне дотук“, коментира салонният управител Кристина Жекова.

Очаква се да излязат резултатите от анализите на храната, която са консумирали учениците. Резултатите от микробиологичните им проби ще излязат до края на седмицата, така че тогава ще има яснота каква е причината за хранителното натравяне. Родителите обмислят колективен иск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай