803 000 българи с мизерни пенсии. Има ли изход?

Въпросът с пенсиите не е само социална политика

803 000 българи с мизерни пенсии. Има ли изход? | StandartNews.com

Въпросът с пенсиите не е само социална политика, той касае всички българи, включително и тези, които не сме днес пенсионери.

Ще решаваме въпроса със своето бъдеще, като се осигуряваме за пенсии и в този смисъл аз мисля, че има най-малкото, има различни гледни точки, но поне има консенсус, че както социалната политика, така и осигурителната политика в страната някак си е сбъркана в балансите си.

Не в сумите, които се раздават, разбира се, чудесно би било да се раздават по-големи суми, а и ще се раздават най-вероятно с индексация на пенсиите или на някакви други механизми. Но сбъркани са балансите сега.

Вдигането на минималните пенсии би било добре за хората с минимални пенсии, но би ли било добре изравняването на тези пенсии с тези, които са работили, съответния им стаж и години, и не се ли чувстват ощетени те.

Това каза в "Пресечна точка" по Нова Тв социологът Марчела Абрашева в коментар относно това, че 803 000 българи получават пенсии под линията на бедността.  

В България за пенсиите има едно такова средно положение, в което хората получават не според това, което те са заработили, а според това, което в момента се полага от държавата.

Каквито и укори да има към бившето управление, аз мисля, че госпожа Деница Сачева беше първата, като каза вместо да се заемаме да синхронизираме помощите за бедни с помощите за дърва, с помощите за други добавки, не е ли по-добре да разгледаме цялата система.

А така или иначе не е решен въпросът нито за социалната политика, нито за начина, по който човек може да спестява за пенсии, и за каквото и да било друго, не е решен този въпрос от години, каза още Абрашева.

Аз мисля, че други системи повече пречат на социално слабите хора, например здравната система и разходите, които са свързани с нея.

В този смисъл не мисля, че една акция по при изчисляване или добавяне, или даване на великденски почерпки или някакви други неща, биха решили въпроса с пенсиите.

Просто трябва да има малко по-цялостно оглеждане на всички свързани елементи, но не виждам как това ще стане, допълни Марчела Абрашева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай