770 или 850 лв.? Обсъждат нов размер на минималната заплата

Синдикатите дават негативна оценка на предложението на правителството за 770 лв.

770 или 850 лв.? Обсъждат нов размер на минималната заплата | StandartNews.com

Бизнесът и профсъюзите започват обсъждането на проекта на правителството за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 710 на 770 лева, предаде БНР.

За днес е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори ще представят становищата си.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция, в която дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Според доклада на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров към проекта, изпратен до бизнеса и синдикатите, определената стойност на най-ниското възнаграждение за догодина е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея, и се посочва, че средногодишно съотношението между размера на минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50 на сто.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

От КНСБ остро реагираха на доклада на Лазар Лазаров и заявиха, че този доклад е писан с цел да не се вдигне минималната заплата на 850 лв., а не да се даде обективна оценка на нейното състояние.

В началото на месеца размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Представители на работодателските организации са против размер от 850 лева, като един от основните им аргументи е, че брутната минимална заплата е с 11% по-висока, защото трябва към законово-установената стойност да се добавят и доплащанията за трудов стаж и професионален опит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай