77% одобряват ТОЛ таксите

Не са съгласни обаче със скок на цените

77% одобряват ТОЛ таксите | StandartNews.com

Цели 77 процента от българите са на мнение, че , е справедливо тежкотоварните камиони и автобусите да плащат по-високи такси от автомобилите. Изводите са от проучване, проведено от "Тренд" в периода 30.11-06.12.2019 г., възложено от Агенция "Пътна инфраструктура". Срещу тези 77% стоят едва 9%, които посочват, че таксите са несправедливи.

31% посочват, че цените на стоките не би следвало да се увеличават, защото тол таксите са много малък разход в себестойността им, 22% са на мнение, че цените на стоките не би следвало да се увеличат, защото 34 000 км републикански и общински пътища остават напълно безплатни за камионите и автобусите. 

21% са на мнение, че ако цените се повишат драстично, това ще е спекула, а не заради тол системата.

56% от българите са съгласни камионите с по-висока екологична категория, т. е. тези, които замърсяват по-малко, да плащат по-ниски тол такси.

Много висок дял от 76% посочват, че "Ако искаме и добра инфраструктура, и ниски данъци, справедливо е тежките камиони да плащат повече". Едва 12% не споделят това мнение. Две трети от българите считат, че новата електронна система ще подобри събираемостта на глобите, а 18% са на противоположното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай