Сряда,

77-и сме по възприятие на корупцията за 2018 г.

От: Редактори -
77-и сме по възприятие на корупцията за 2018 г.
A
A
A

България се намира на 77-мо място с индекс за възприятие на корупцията от 42 точки за 2018 г. Това обяви на пресконференция Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на Асоциация "Прозрачност без граници" - част от международната организация за борба с корупцията - Transparency International. Той представи проучване на корупционния индекс за 2018 г.

В класацията за 2018 г. участват 180 страни. Малко преди нас - на 73-то място, са държави като Суринам и Тунис, а след нас - на 78-мо място, са африканските страни Буркина Фасо и Гана.

Индексът за възприятие на корупцията /CPI/ e комплексен индикатор за оценка на нивото на корупцията в публичните институции, създаден през 1995 г. Стойности под 50 пункта са индикатор за системен проблем в противодействието на корупцията. Индексът е създаден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 12 независими една от друга авторитетни международни институции.

Средната стойност на индекса за държавите-членки на ЕС за 2018 г. е 64.6. Водеща позиция в класацията имат скандинавските държави - Дания, следвана от Финландия и страни като Швеция и Швейцария. Оценките там свидетелстват за ефективно прилагани правила, регулиращи поведението на институциите и политиците.

Тенденциите в Индекса за възприятие на корупцията у нас за периода 2012-2018 г. показва "почти права линия" - колебанията се изразяват в една точка, заяви изпълнителният директор Калин Славов. Той уточни, че индексът не измерва субективното усещане за корупция, изразяващо се в подкупи и шуробадженащина, а нивото на административна и политическа корупция. У нас, за да бъде съставен индексът, са използвани данните от десет различни изследвания. Пет от тях представляват оценка на финансови и икономически институции и пет на изследователски организации в сферата на административното управление и политиката.

Ваня Нушева заяви, че в сравнение с държавите, които се присъединиха към ЕС след 1994 г., страната ни заема последно място. Индексът от 42 пункта се различава сериозно от общата регионална стойност на индекса за Централна и Източна Европа, чиято средна стойност е 56 пункта. Лидер в класацията е Естония със стойност от 73 пункта, следвана от Словения и Полша с 60 пункта. "Като цяло регионът успява да прехвърли критичната стойност от 50 пункта, което е показател за справяне с проблема с корупцията", коментира Нушева.

Позитивният резултат на Естония, Словения и Чехия е резултат от успешни реформи, проведени през последните години. 

Сред държавите, които не показват съществено развитие, са България, Румъния и Сърбия. Нушева коментира, че те онагледяват тенденцията за практически застой в борбата с корупцията. Известни промени в стойностите на индекса в положителна насока имат страни като Македония, Сърбия и Черна гора, отбеляза още Нушева.

Съществено отстъпление от борбата с корупцията като тенденция се откроява в страни като Турция и Унгария.

По отношение на положителния пример с Естония, Нушева уточни, че става въпрос за успешно проведена административна реформа, въвеждане на електронно правителство, прозрачно функционираща администрация. За Чехия, която също регистрира устойчиво покачване на стойностите на индекса с 10 пункта, реформата се изразява в засилен контрол върху изразходването на средства от обществени поръчки.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички