7% от столичани се возят гратис в транспорта

Повишаването на цената на билета за еднократно пътуване не е покачило гратиса

7% от столичани се возят гратис в транспорта | StandartNews.com

Приходите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) от продажба на превозни документи през 2017 г. са 116 млн. лева, а през 2018 – 120 млн. лв. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация от ЦГМ.

„Постоянното увеличение на приходите се дължи на повишения брой продадени абонаментни карти и най-вече годишните персонализирани карти, които бяха въведени като превозен документ през 2016 година. През 2015 г. броят на продадените карти е 225, а в момента те са 30 000“, посочват от там.

През 2015 година пробегът на градския транспорт е бил 58 485 хил. км, а през 2018 г – 60 557 хил. км.

Повишаването на цената на билета за еднократно пътуване не е покачило гратиса, а е провокирало пътуващите да го заменят с абонаментни карти.

„След промяната на тарифната политика, която позволи по-евтини годишни абонаментни карти, беше направено проучване, което показа, че гратисът е не повече от 7 на сто. Към настоящия момент анализите на дружеството показват, че той не се е увеличил. Повечето от редовните пътници на обществения транспорт предпочитат дългосрочното решение при закупуването на превозните документи“, посочват от ЦГМ.

Стана ясно още, че близо 240 контрольори следят за редовността на пътниците в градския транспорт. Част от тях работят и като кондуктори в нощния транспорт. Независимо от по-солената цена на билета и глобите не се наблюдава ръст в приходите от санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай