60 000 четвъртокласници на миниматура по БЕЛ

Децата ще пишат диктовка, ще попълват тест и ще съставят собствен текст

60 000 четвъртокласници на миниматура по БЕЛ | StandartNews.com

60 000 четвъртокласници ще се явят на миниматура по български език и литература, каквото енационалното външно оценяване. Изпитът започва в 10 часа, а малчуганите ще имат 1 час, за да решат всички задачи.

Четвъртокласниците няма да имат чернова, но ще имат възможност да пишат по изпитния вариант. Тя трябва да нанесат своите отговори с черен химикал в бланката, която ще получат. На нея трябва да напишат трите си имена и входящия си номер.

На изпита по български език и литература те трябва да се справят с диктовката между 40 до 60 думи. За първи път тя ще бъде пусната на аудиозапис, който учениците ще чуят три пъти.

Във втората част на изпита четвъртокласниците ще отговарят на 10 текстови задачи. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Трета част е по -различна от предходни години. Учениците трябва да създадат съставят собствен текст, прилагайки всички свои умения от начален етап.

Максималният брой точки, който могат да изкарат четвъртокласните, ще стане ясен, когато бъде изтеглен изпитният материал. Резултатите пък трябва да бъдат обявени на 7 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай