5 млн.лева за дигитални вузове

Всеки проект трябва да е в партньорство между поне два вуза.

5 млн.лева за дигитални вузове | StandartNews.com

Държавните и частните университети могат да кандидатстват за проекти на стойност до 5 млн. лв., с които да въведат дигитално образователно съдържание, електронни ресурси и облачни технологии, да модернизират учебните си програми. Средствата се отпускат по процедура „Модернизация на висшите училища“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. на обща стойност 50 млн. лв.

Всеки проект трябва да е в партньорство между поне два вуза. Чуждестранни университети, научни организации, специализирани клиники също могат да се включат като асоциирани партньори, които обаче няма да разполагат с бюджет, обясниха експерти на МОН.

Размерът на финансирането зависи от обучаващите студенти и докторанти в университета-кандидат. Когато има по-малко от 5000 възпитаници, проектът може да получи финансиране между 800 000 лв. и 2 000 000 лв. Ако студентите и докторантите са на 5000., сумата скача на от 2 000 001 лв. до 5 000 000 лв.

Вузовете трябва да разработят поне по 2 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително и за дистанционно обучение. Един и същ университет може да участва в до 6 предложения – веднъж като кандидат и в до 5 като партньор.

Всяко от тях трябва да бъде насочено към различни негови звена и към професионални направления. По този начин даден вуз може да разработи съвместни учебни програми за значителна част, а в някои случаи и за всички професионални направления. Накрая пък завършилите ги студенти ще получават общи дипломи.

Учебни виртуални зали с платформа за обмен на дигитално образователно съдържание също могат да се финансират по проекта. „Целта е да се стимулира по-широкото използване на цифровото и смесено обучение в българските университети и въвеждане на гъвкави методи на обучение.

Средствата за закупуване на софтуер и техника, които ще се предоставят по процедурата, могат да бъдат в размер до 25 % от стойността на преките разходи по проекта“, посочват от образователното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай