5 млн. куб. вода прехвърлят към яз. "Жребчево"

Водата идва от яз. "Конпринка" и ще се движи и в посока Сливен

5 млн. куб. вода прехвърлят към яз. "Жребчево" | StandartNews.com

5 млн. куб. метра ще бъдат подадени за оводняването на язовир „Жребчево“ от язовир „Копринка“. От там водата ще се движи и в посока на двата водосбора към Сливен. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Прехвърлянето ще се извърши чрез сложна система от съоръжения, като отпускането на по 5 млн. кубика ще отнеме няколко месеца. Водите на „Жребчево“ ще послужат за оводняването на река Тунджа, от там идва и питейната вода за подхранването на кладенците в Сливен.

Язовир „Жребчево“ е четвъртият по големина у нас, поради тази причина използването на вода от него е подчинено на плана за управление на водите и плана за защита на птиците. Освен това той влиза в обхвата на НАТУРА 2020.

Според данни, цитирани от екоминистъра, притокът към язовир „Жребчево“ от началото на годината до юни включително е за условията на много суха година. При очакван прогнозен приток през периода януари – юни за влажна година са очаквани 230,40 млн.куб.метра, за суха година – 156 млн. куб.метра, за много суха година – 100.23 млн. куб. метра.

Въпреки „оптимистичните“ прогнози обаче, реалният размер на притока към язовир „Жребчево“ е едва 65,70 млн.куб.метра. Водовземането от язовира е максимално ограничено – подават се единствено води за напояване. По думите на министъра след проверки на Басейнова дирекция е установена загуба на вода при затворените съоръжения на язовира в размер на близо 1 млн.куб.метра – допустимите количества за оводняване на река Тунджа.

Поради тази причина водите, които се позволяват за поддържане на екологичния минимум по река Тунджа, са редуцирани от 5 на 4 млн. куб.метра. Въпреки че пускат 4 млн., още 1 млн. куб. метра преминават през съоръженията, което осигурява общо 5 млн. кубика за оводняване и сондажи.

Вследствие на ниското ниво на язовира с графика месец юли са са намалени и заявените 22 млн.куб.метра – 20 млн. кубика по направление Сливен и 2 млн. кубика към Нова Загора.

Обемът на язовир "Жребчево" към момента е 147, 2 млн. куб метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай