40°С в Русе, шестима припаднаха от жегата в Пловдив

До края на седмицата в Пловдив се очаква температурата отново да надмине 40 градуса

40°С в Русе, шестима припаднаха от жегата в Пловдив | StandartNews.com

Рекордно високи температури имаше и в цялата страна днес. В Русе термометрите показваха 40 градуса, в Плевен - 39, 38 в Пловдив, а в София - 35.

Шестима души са припаднали вследствие на жегите в Пловдив и се е наложила намесата на Спешна помощ. Улиците в града опустяха още в обедните часове, а откритите зони пред заведенията останаха празни.

38 градуса достигна температурата днес в града. Това доведе до пореден ден с много хора, които са колабирали и се е наложило да бъдат прегледани. Двама са приети в болница.

"Истината е, че в обедните часове са тези случаи, излизат хората, това е, въпреки всички наши препоръки за оводняване, за пиене на айран, възрастните да стоят вкъщи, явно не ни слушат", каза д-р Екатерина Анева от Спешна помощ - Пловдив.

Заради жегата Главната улица на града остана пуста. По-смелите пловдивчани потърсиха прохлада и сянка в Цар Симеоновата градина.

"Не, мен жегата не ме плаши, ама пак внимавам, де, щото слънцето е силно и има такива изригвания", коментира Тодор Иванов пред БНТ.

Заведенията в града също останаха празни в следобедните часове.

"Сега от три до шест почти никой не идва, ужасни жеги са и хората предпочитат да стоят на хладно вкъщи", разказа сервитьорът Мариян Милков.

Екстремната африканска жега днес не е рекордна за Пловдив. През 2000-та година термометрите тук отчетоха 45 градуса на сянка. Тогава наистина беше горещо, а центърът на града опустя.

"Имало е, имало е, яко сме се потили, но пък на сенките така, по-късничко излизаме", сподели Мария Вълева.

До края на седмицата в Пловдив се очаква температурата отново да надмине 40 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай