319 хиляди българи взеха най-важното решение за пенсиите си

1,374 млрд. лева бяха преместени

319 хиляди българи взеха най-важното решение за пенсиите си | StandartNews.com

Близо 405 хил. българи, са поискали да си сменят фонда и да си прехвърлят парите, които се събират в него за втора пенсия. Толкова са подадените заявление за прехвърляне на парите от един частен фонд в друг през миналата година, показват данните на Комисията за финансов надзор. Близо 73 000 осигурени обаче са получили отказ да си сменят фонда, като това са над 18 на сто от всички подадени заявления, предаде финансовият портал pariteni.bg.

Така близо 319 хиляди българи са си прехвърлили парите за втора пенсия от един фонд в друг през миналата година. Сумата на преместените средства е за над 1,374 млрд. лева.

Общо 343 330 души, които се осигуряват в трите вида фондове за допълнително пенсионно осигуряване, са се възползвали се от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди през 2023 г.. Общият размер на прехвърлените средства от началото на годината е 1 488 775 012 лв.
 
Само през последното тримесечие на 2023 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо  99 976 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг. Най-много – 92 377 са поискали да си сменят фонда, в който се събират парите им за втора пенсия. От тях обаче 16 409 са получили отказ или това са близо 18 на сто от всички, които са подали заявления, показват данните на Комисията за финансов надзор.
От фонда напомнят, че човек, може да получи отказ за разглеждане на заявление, когато то не е попълнено в съответствие с изискванията, определени в наредба на Комисията за финансов надзор. При разглеждане на заявлението, лицето може да получи и отказ за промяна на участие и прехвърляне на средства, когато не са изпълнени условията за промяна на участие и прехвърляне на средства, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

Общо 77 712 осигурени лица от подалите заявления през четвъртото тримесечие на 2023 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 353 711 269 лв.

Общо активите на универсалните пенсионни фондове са 18,240 млрд. лева, на професионалните пенсионни фондове – 1,461 млрд. лева, а на доброволните – 1,353 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи