308SW отслабна за сила и красота

308SW отслабна за сила и красота | StandartNews.com

Новото комби на Peugeot хвърля ръкавицата на "германците" с по-стегната возия

С цели 140 кг е отслабнало новото Peugeot 308SW спрямо предшественика си, а е станало и значително по-красиво. Благодарение на платформа на французите EMP2, върху която досега беше стъпил хечбекът 308, инженерите на Peugeot са успели да олекотят редица елементи и компоненти на комбито и така се е получило сериозното намаляване на килограмите спрямо предишното поколение на колата. Което пък дава положителни и подобрени резултати в редица характеристики. От една страна, това прави колата по-икономична, а паралелно и по-динамична. И за двете, но особено за второто, помагат и новите двигатели на комбито.

Доста впечатляващ е 1.2-литров e-THP турбомотор с мощност от 130 к.с. и 230 Nm въртящ момент още при 1750 оборота. При положение, че си говорим за комби, вероятно много хора биха били доста резервирани към двигател с толкова малък обем, поставен в кола от този клас. В началото и мен не ме подминаваха такива мисли. Но след като изпробвах колата, промених мнението си. Реално двигателят се справя много добре с изтеглянето на 1471-килограмовото купе. Истинската изненада обаче идва при натискането на бутона "Sport", който се намира до скоростния лост.

След това чувствате буквално, че карате съвсем различен автомобил или най-малкото същата кола, но с друг двигател. Този бутон активира функцията "Drivers Sport Pack", благодарение на която 308SW коренно променя поведението си. Воланът моментално става по-твърд и директен, педалът на газта - по-чувствителен, а звукът на двигателя - далеч по-ръмжащ и спортен от стандартното си състояние. За да бъде завършена трансформацията пък, осветлението на уредите по таблото преминава към червено. И така само за секунда вече си имате спортно комби, което ви дава още по-голямо удоволствие от шофирането. За да се подсили ефектът, пък на дисплея между оборотомера и километража се появяват допълнителни данни за моментните показатели на динамиката като мощност, налягане в цилиндрите и въртящ момент. Пакетът "Drivers Sport Pack" се предлага и в съчетание с 2-литровия дизелов BlueHDI двигател с мощност 150 к.с. И при двата мотора екстрата се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия. Ако пък не си падате по ръчната смяна на предавките, от Peugeot предлагат и новата си автоматична трансмисия също с 6 скорости.

Сериозна разлика спрямо предишното Peugeot 308SW има и в окачването и пътното поведение. Новото комби леко се е откъснало от традиционната типично френска мека возия и вече наподобява по-стегнатото поведение на германските автомобили. Това обаче в никакъв случай не означава, че 308SW вози дървено и има опасност да ви изпадат пломбите. Въпреки втвърдяването на окачването колата се държи доста комфортно и в същото време много стабилно дори и при по-спортно шофиране.

Като цяло интериорът на 308SW е идентичен с този на хечбекът 308, който се появи миналата година. Естествено най-големият акцент пада върху иновативния i-Cockpit, при който характерните за централната конзола куп копчета са намалени до 4 основни, а всички останали функции и настройки на колата се правят чрез 9.7-инчовия тъчскрийн, в който вече е вкарано цялото управление на допълнителните системи на колата. Освен това за i-Cockpit е характерен също и малкият волан, който допълнително придава спортно усещане. Също и огледално разположените стрелки на оборотомера и скоростомера, които, както и цялото табло, вече са изнесени над волана в линията на погледа на шофьора. Новото Peugeo 308SW изобилства и от иновативни екстри. Една от тях е паркинг асистентът, който измерва местата за паркиране, посочва подходящото и поема управлението на волана. За шофьора остава само да включи задна предавка и да подава газ. Инфоразвлекателната система пък се предлага и с приложението "Peugeot Connect Apps". При активиране на функцията колата се свързва с интернет чрез 3G приемник в жабката и дава достъп до различна информация за необходимите при пътуване места като времето в дадена точка, ресторанти, хотели, бензиностанции и т.н. Шофьорът може да си избере необходимата му услуга, а навигацията веднага ще изчисли маршрут и ще го заведе до нея. Едно от интересните приложения в "Peugeot Connect Apps" е "Coyot". Чрез него другите шофьори могат да ви информират предварително за различни обстоятелства и опасности по пътя, включително и за дебнещи полицаи с радари.

Истинското предимство на едно комби естествено е в обемите и пространството. Специално 308SW може да се похвали с един от най-големите багажници в класа си с товарен обем от минимум 660 литра. При нужда, естествено, той може да се разширява, което в случая е доста проста задача благодарение на функционалността. Колата е оборудвана и с бутон, чрез който можете лесно да сгънете втория ред седалки от багажника, без да се разхождате до задните врати. В такъв случай вече товарното пространство в новото Peugeot 308SW се увеличава до цели 1775 литра. Освен това подът на багажника е равен и изключително лесен за товарене. Така автомобилът става доста атрактивен вариант и за бизнеса, който ще може да се възползва от версиите с хомологация N1 и съответно да си спести разходи.
У нас новото Peugeot 308SW ще може да се поръчва още от следващия месец. Цената на базовия модел, който ще бъде оборудван с 1.2-литровия бензинов e-THP двигател със 130 к.с., ще бъде 17 850 евро или около 34 900 лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай