300 лв. помощ, но само за част от учениците

Отпада важно удостоверение

300 лв. помощ, но само за част от учениците | StandartNews.com

Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече ще се отпускат, без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище, съобщиха от социалното министерство. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 г. размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. се запазва на 300 лв., които ще бъдат изплатени на два пъти – по 150 лв. за всеки срок, предаде "Труд".

Но децата от пети, шести и седми клас няма да получат помощи. По този начин те ще се различават от всички останали ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. В проекта на бюджет да 2023 г. от Министерство на финансите бяха предложили помощ от 300 лв. да има и за децата от пети клас и парите за целта бяха осигурени. Но при гласуване на текстовете в парламента депутатите решиха, че е по-добре тези предвидени пари да отидат в Министерство на образованието и то да преценява за какво да бъдат харчени, вместо да бъдат дадени на родителите на децата.

До отпадането на изискването на удостоверение, че детето е записано във втори, трети и четвърти клас се стигна, след като Народното събрание прие промяна в Закона за семейни помощи за деца. С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас. Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година.

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай