30% повече пари за хората на първа линия

Това прие на първо четене Народното събрание

30% повече пари за хората на първа линия | StandartNews.com

Заплатите на хората, които са на първа линия в борбата с пандемията от коронавирус, да бъдат увеличение с 30% през следващата година. Това прие на първо четене Народното събрание (НС) днес по време на разглеждане на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Текстовете бяха подкрепени с 98 гласа „за” и 6 „против”.

От ДПС отново посочиха, че бюджетът ще сложи край на финансовата стабилност на страната.

Според Движението недостатък е липсата на политики в дългосрочен план. По думите на депутата от ДПС Адлен Шефкет трябва да има промени в данъчната политика, за да има повече приходи в бюджета. „Липсват мерки за възстановяване на икономиката и мерки в подкрепа на бизнеса – стимулирането на инвестициите трябва да е приоритет”, смята Сергей Кичиков от ДПС.

Предвижда се приходите през 2021 г. да достигнат 47.6 млрд. лв., а през следващите години да продължат да растат. Разходите ще са повече в размер от 52.5 млрд. лв. Очаква се през 2020 г. бюджетното салдо да бъде отрицателно в размер на 5.2% от БВП, а следващата година показателят да падне на 5 на сто.

По отношение на данъците се запазва мярката за намалено ДДС за някои групи стоки като доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, общи туристически услуги, услуги по използване на спортни съоржения, при доставка на книги, бебешки храни, пелени и други. Запазва се и приоритетът за подобряване събираемостта на данъците и намаляване сивата икономика.

Минималната работна заплата ще бъде 650 лв. от 1 януари. Средствата за заплати на педагози ще бъдат удвоени, като за целта се заделят 360 млн. лв. 474 млн. лв. ще отидат за увеличението на минималната пенсия на 300 лв., а надбавките от 50 лв. до края на март 2021 г. ще ни струват 318 млн. лв.

Други 94 млн. лв. ще покрият увеличението на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1 200 лв. на 1 440 лв. Осъвременяването на пенсиите през 2021 г. ще струва 884.2 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай