3 МАРТ! Google грейна с трикольора

Световната търсачка почете националния празник на България

3 МАРТ! Google грейна с трикольора | StandartNews.com

Google грейна с българския трикольор. Световната търсачка почете националния празник на България. При отварянето й днес се появява разветият български флаг

ВИЖ ОЩЕ: 33 причини да се гордеем, че сме българи

Днес празнуваме 143 години свободна България. За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

ВИЖ ОЩЕ: Как е подписан Санстефанският мирен договор

На този ден хиляди българи изказват историческия връх Шипка, за да отдадат почит на героите. Пред паметниците на свободата в цялата страна българите поставят венци и цветя, за да се преклонят пред подвига на загиналите за освобождението на България руски, финландски, румънски и украински офицери и войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай