Неделя,

25% ръст на заплатите! Служителите на МВР с удар по кабинета

От: Рачо Рачев, сн. БНР -
2961
25% ръст на заплатите! Служителите на МВР с удар по кабинета
A
A
A

Пожарникари, полицаи и надзиратели в затворите излязоха днес на протест и поискаха минимум 25-процентно увеличение на заплатите. Представители на синдикатите на служителите на МВР се събраха в центъра на София, за да покажат, че няма да изоставят борбата си за по-високи доходи.

Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР) Валентин Попов, цитиран от БНР.

Недоволните полицаи и пожарникари се събраха първо пред сградата на вътрешното министерство около 12:00 часа. След това те тръгнаха на шествие, което се сля с протеста надзирателите, които бяха пред тяхното ведомство - сградата на Министерството на правосъдието. Малко по-късно полицаите, пожарникарите и надзирателите отново тръгнаха на шествие, като стигнаха до сградата на Народното събрание.

В отговор дали очаква да има проблем със заплатите на полицаите и тяхната индексация, след като не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за актуализация на бюджета, Валентин Попов заяви:

"Това не е наш проблем, това е проблем  на политиците и мисля, че те сами си го правят и в момента са на път да си направят голям проблем и с нас. Ние вече сме достатъчно дълго време жертва на проблемите на политиците, заедно с гражданите. Между другото точно преди 7 години – на 12 юни 2015 г., ние излязохме на протест срещу т.нар. пенсионна реформа в сектора "Сигурност", която доведе до възможността колеги, в това число и аз, след като са упражнили правото си на пенсия, да продължат да работят. Тогава не ни чуха, сега очакваме да ни чуят".

От своя страна Синдикалната организация на служителите на затворите в България, като освен от София има служители на затворите от област Ловеч и област Кърджали, също поискаха увеличение на заплатите, както и по-ясни условия за социален диалог в Министерството на правосъдието. "Достойни заплати, достойни условия на труд и качествена реформа", около това се обединиха служителите на затворите.

Към правосъдния министър Надежда Йорданова беше отправена покана за среща с надзирателите на затворите, каза Радослав Мартинчев, заместник-председател на синдиката. Министър Йорданова не се появи на протеста пред министерството.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички