25% ръст на заплатите! Служителите на МВР с удар по кабинета

Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, казват синдикатите

25% ръст на заплатите! Служителите на МВР с удар по кабинета | StandartNews.com

Пожарникари, полицаи и надзиратели в затворите излязоха днес на протест и поискаха минимум 25-процентно увеличение на заплатите. Представители на синдикатите на служителите на МВР се събраха в центъра на София, за да покажат, че няма да изоставят борбата си за по-високи доходи.

Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР) Валентин Попов, цитиран от БНР.

Недоволните полицаи и пожарникари се събраха първо пред сградата на вътрешното министерство около 12:00 часа. След това те тръгнаха на шествие, което се сля с протеста надзирателите, които бяха пред тяхното ведомство - сградата на Министерството на правосъдието. Малко по-късно полицаите, пожарникарите и надзирателите отново тръгнаха на шествие, като стигнаха до сградата на Народното събрание.

В отговор дали очаква да има проблем със заплатите на полицаите и тяхната индексация, след като не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за актуализация на бюджета, Валентин Попов заяви:

"Това не е наш проблем, това е проблем  на политиците и мисля, че те сами си го правят и в момента са на път да си направят голям проблем и с нас. Ние вече сме достатъчно дълго време жертва на проблемите на политиците, заедно с гражданите. Между другото точно преди 7 години – на 12 юни 2015 г., ние излязохме на протест срещу т.нар. пенсионна реформа в сектора "Сигурност", която доведе до възможността колеги, в това число и аз, след като са упражнили правото си на пенсия, да продължат да работят. Тогава не ни чуха, сега очакваме да ни чуят".

От своя страна Синдикалната организация на служителите на затворите в България, като освен от София има служители на затворите от област Ловеч и област Кърджали, също поискаха увеличение на заплатите, както и по-ясни условия за социален диалог в Министерството на правосъдието. "Достойни заплати, достойни условия на труд и качествена реформа", около това се обединиха служителите на затворите.

Към правосъдния министър Надежда Йорданова беше отправена покана за среща с надзирателите на затворите, каза Радослав Мартинчев, заместник-председател на синдиката. Министър Йорданова не се появи на протеста пред министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай