20 вида водолюбиви птици зимуват в Източните Родопи

20 вида водолюбиви птици зимуват в Източните Родопи | StandartNews.com

Кърджали. 1981 броя водолюбиви птици от 20 вида бяха регистрирани да зимуват по язовир „Кърджали", язовир „Студен кладенец" и по поречието на река Арда в Източните Родопи в рамките на ежегодното Средно зимно преброяване на водолюбивите птици. Това стана ясно по време на 39-то Среднозимното преброяване на водолюбивите птици на 17 и 18 януари.

Сред зимуващите пернати отново най-многобройни са Големият корморан, Големият гмурец, Кафявоглавата потапница и Белочелата водна кокошка. Най-висок е броят и видовото разнообразие на зимуващите птици в язовир „Студен кладенец".

„Сред по-интересните видове, които тази година зимуват по долината на р. Арда, са Малката черноглава чайка, Звънарката и Белооката потапница, които рядко се наблюдават в Източните Родопи", каза Христо Христов, ръководител на екипа по преброяването и експерт дива природа в Rewilding Rhodopes (По-диви Родопи). Тази година инициативата бе осъществена със съдействието на СЛРБ и РДГ- Кърджали. В нея освен експерти и доброволци от БДЗП и „По-диви Родопи" се включиха и служители на Ловно стопанство „Студен кладенец".

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави. В България координатор е БДЗП. Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай