15 години затвор за бой на лекар

И четирите партии с проекти за насилието над медиците

15 години затвор за бой на лекар | StandartNews.com

София. До 15 години затвор може да получи всеки, който пребие лекар. Това гласи промяна в Наказателния кодекс, която депутатите от правната комисия приеха на първо четене. Светкавичната реакция на народните представители беше провокирана от масовото недоволство на медиците заради последния побой над колегите им в Спешна помощ в събота.

Лекарите дадоха ултиматум на депутатите да приемат промени до 15 юни. Ако това не стане, те заплашиха със стачка и оставки. Междувременно започнаха символичен протест. Само три дни след инцидента временна правна комисия гласува 4 законопроекта с едно и също съдържание - инкриминиране на посегателствата над медици. Проектите бяха внесени от всяка една от парламентарно представените партии и имаха съвсем леки нюанси на различие.

От 5 до 15 години грози нападателите над лекари при тежка телесна повреда, гласят основните промени. При средна телесна повреда наказанието е от 3 до 10 години, а при лека - до 3 години. От ГЕРБ предлагат още да се въведе наказание и за убийство на лекар. Ако това се случи, наказанието ще е лишаване от свобода от 20 до 30 години или доживотен затвор. От "Атака" пък искат наказанието за побой да важи и за учителите.

Мисля, че инкриминирането на насилието над медици ще обедини целия парламент и ще го приемем най-накрая, каза д-р Нигяр Сахлим от ДПС. Промените ще се гледат в четвъртък и в пленарна зала. Най-вероятно те ще се приемат единодушно от всички депутати. На второ четене пък ще се изчистят детайлите. Освен това депутатите ще помислят как да разширят обхвата на поправките и да вкарат в тях санитарите и шофьорите, а не само лекарите. Защото и те са част от медицинските екипи.

Насилието сред лекарите обаче далеч не е единственият проблем в Спешна помощ. От БСП обещават да променят още много неща. Слагане на паник-бутони в линейките, както и подмяната им, където е нужно, ще са сред другите мерки, които ще предприемем, каза д-р Емил Райнов от Коалиция за България. Увеличаването на заплатите, както и улесняването на специализирането са сред другите промени, които управляващите готвят. Идеята е всеки медик да може да учи и да работи едновременно, каза Райнов. Според него средства за увеличаване на заплатите могат да се намерят, когато Спешна помощ е приоритет на властта, както ще е в случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай