143 години от Априлското въстание

Кулминацията на честванията ще бъде възстановката в Копривщица

143 години от Априлското въстание | StandartNews.com

Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание ще бъде отбелязана в страната. Днес е и кулминацията на честванията на годишнината с възстановка на моменти от Априлската епопея в Копривщица.

Официалните чествания ще бъдат открити на площад "20 април" в Копривщица, където снощи се проведе заря – проверка в памет на падналите за свободата на България. В тържественото отбелязване в Копривщица ще участват Цвета Караянчева и народни представители. Председателят на НС ще произнесе слово по повод 143-тата годишнина от Априлското въстание.  Преди това председателят на НС ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков.

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай