1,3 млн. лв. дадени на тютюнопроизводители за щети

До 10 дни ще бъдат пуснати в експлоатация още две противоградови ракетни площадки

1,3 млн. лв. дадени на тютюнопроизводители за щети | StandartNews.com

Вече 1,3 млн. лв. са отпуснати на тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предходни години, съобщи земеделският министър Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в село Пристое.

„От държавна помощ в размер на 3,2 млн. лв., която бе гласувана при срещата на тютюнопроизводителите с премиера, вече са платени 1,3 млн. лв. или близо половината от отпуснатата сума“, обясни Танева. Тя посочи, че това е първата по рода си подобна помощ, която се дава на производители, откакто държавата може да дава помощи. „Така че трябва да сте убедени, че това е специално разбиране за трудното земеделие и дейността, която сте правили“, обърна се земеделският министър към тютюнопроизводителите.

„От 808 броя заявления близо 350 вече са платени. Това, което към момента не е платено, е с обратна информация за допълнения в документите, които трябва да се дадат, за да приключи плащането. Надявам се до края на юни всичко да е факт“, коментира Танева.

Земеделският министър заяви, че средствата ще облекчат хората за това, че не са получили парите за труда си. „Кампанията беше удължена с още 7 дни. До 23 май могат да се подават заявления за подпомагане. Това удължаване го направихме заради малките производители, които искаха това”, обясни Танева.

До 10 дни ще бъдат пуснати в експлоатация още две противоградови ракетни площадки, едната от които в Хасковско, каза още Десислава Танева.

„Три района снощи бяха поразени от градушка. За съжаление, прогнозите за времето в близката седмица са подобни“, заяви Танева. Тя посочи, че от тези три района два са без покритие за противоградова защита от изпълнителната агенция за борба с градушките и пораженията там са значителни. „Един от районите е покрит и там пораженията са значително по-малки. Защото противоградовата защита намалява силата на въздействието и градушката става с по-малки зърна“, каза още тя.

Танева посочи, че в този случай държавата има помощ за пропаднали на 100% площи. „Веднага трябва да се уведомят областните и общинските дирекции по земеделие. Още снощи съответните общински служби по земеделие са в тези райони – в Карловско, в Новозагорско и в Свищовско. В момента се обследват площите и чакаме земеделските производители по тяхна преценка да подадат заявление за обезщетение от държавата“, обясни тя. „Държавата продължава макар и може би с нежеланите темпове като бързина да доизгражда нови ракетни площадки. Надявам се до 10 дни две площадки – едната от които в Хасковско, да могат да бъдат открити и вкарани в експлоатация“, подчерта Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай