13-метров човек-телевизор заменя мавзолея

Произведението е част от програма на „Навън“ на Столичната община.

13-метров човек-телевизор заменя мавзолея | StandartNews.com

Високотехнологична 13 метрова интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурéлов ще бъде издигната на мястото на бившия мавзолей. Произведението е част от програма на „Навън“ на Столичната община.

Инсталацията ще е покрита с над 40 LED дисплея, които ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм.

Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

„Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурéлов.

Програма „Навън“ на Столична община ще финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв. Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а “Един човек” ще бъде на разположение на града до декември 2021г.

Доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства".

Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай