1100 лева заплата в доброволната казарма, кой може да се запише

Първите 128 резервисти полагат клетва следващия месец

1100 лева заплата в доброволната казарма, кой може да се запише | StandartNews.com

Първите резервисти на срочна служба, т.нар. "доброволна казарма" в Българската армия прие Националният военен университет „Васил Левски“.

Общият им брой е 128, като във факултет „Общовойскови“ във Велико Търново те са 98. Останалите 30 ще се обучават във факултет „Артилерийски“ в Шумен. На 8 февруари бъдещите военни ще положат клетва, съобщи "Борба".

Резервистите ще се обучават в продължение на 6 месеца на три етапа и след всеки ще полагат изпит. В първия етап в рамките на месец е началната военна подготовка, следва специална военна подготовка, а третият етап включва организационно сглобяване до ниво взвод.

По време на обучението си те ще получават трудово възнаграждение по договор в базов размер 1100 лева. На този, който не издържи успешно изпита след даден етап, договорът ще бъде прекратен. В края на обучението ще се дава удостоверение за завършен курс – срочна служба в доброволния резерв. Военните ще излязат с чин редник.

Преминалите през срочната служба ще могат да кандидатстват за редовна служба в състава на въоръжените сили без конкурс, в държавната администрация, като ще имат предимство за назначаване при равни условия. Ще могат да постъпват на служба в доброволния резерв със срок на договора от 3 до 5 години.

Резервистите ще бъдат вписани на военен отчет в запаса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай