Четвъртък,

109 хил. лв. санкции наложени за ремонтите в София

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Наложените санкции за незадоволително качество на ремонта на централната градска част в София са общо 109 000 лева, съобщи пред репортери кметът Йорданка Фандъкова.

„Приключи реконструкцията на етап 2 от цялостната реконструкция на Зона 2 в централната градска част. Това е един изключително тежък обект по няколко причини. Първо, защото представлява труден за изпълнение проект. И, второ, защото не включва само настилки – беше подменена 100-годишна канализация, бяха подменяни водопроводи, топлопроводи – т.е. това е координация на много хора, институции и структури“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че изпълнението на проекта беше изпълнено с редица проблеми и предизвикателства.

„Участниците в проекта са много и всеки от тях носи отговорност – проектанта, отговорната фирма, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този проект“, обясни кметът на София.

Фандъкова се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнение на проекта. „Изпълнението на този проект беше изключително необходимо за града. Вчера представители на надзора и на Дирекция „Транспортна инфраструктура“ проверяваха всички строително-ремонтни дейности по всички участъци от етап 2 – цялото протежение на ул. „Граф Игнатиев“, пл. Гарибалди“, пл. „Славейков“, градината на църквата „Св. Седмочисленици“, ул. „Солунска“. По всички тези обекти бяха констатирани и направени бележки от страна на надзора. Вчера задачата беше да се провери отстраняването на забележките и да получа становището на експертите за степента и качеството на изпълнение на целия този проект“, каза още тя.

Фандъкова посочи, че комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество. „Участъците са описани, изчислени са съответните санкции. Изчислените до момента неустойки за качество са в размер на 109 хил. лв., които всъщност са максималният размер на неустойки по договор за участъците, в които са констатирани проблеми“, каза тя. По думите ѝ цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатирани недобре изпълнени дейности са на площ около 15 дка. „И точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност“, уточни Фандъкова. Тя посочи, че на места е допусната различна големина на фугите, както и недостатъчно фугирано. „Констатирано е и некачествено озеленяване на определени зони, както и недобре оформена и завършена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти“, обясни Фандъкова.

Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ са поръчани и предстои да пристигнат, каза още Фандъкова. „Проблемът с ограничителите на ул. „Граф Игнатиев“ се появи във връзка с това, че те не са безопасни за хората. По мое искане направихме всичко възможно да бъдат приети по-подходящи ограничители. За целта е необходимо време да бъдат произведени и доставени. Изпълнителят е поел ангажимента безплатно за общината да направи монтажа и демонтажа, когато те пристигнат“, обясни Фандъкова. Тя посочи, че новите ограничители вече са поръчани, произвеждат се и се очаква да пристигнат. „Това е задължително, за да гарантираме безопасността на хората“, заяви кметът на София.

Фандъкова коментира и темата с връщането на сергиите за книги на пл. „Славейков“. „Виждах се скоро с представители на търговците и разговаряхме да участват активно при избирането на подходящите маси. По мое настояване връщаме част от сергиите за книги, но те са се съгласили с мен, че трябва да имат естетичен вид и да няма кашони за банани, за да може този площад да не се затваря от толкова много сергии. Така че предстои да се изберат подходящите маси от страна на главния архитект“, каза още тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички