1000 лв. за парно през лятото. Вярно ли е?

Фактурите са сборни – за период от 1 година, отговори Топлофикация София

1000 лв. за парно през лятото. Вярно ли е? | StandartNews.com
  • Фактурите са сборни – за период от 1 година, отговори Топлофикация София

Пореден хаос с фактурите на „Топлофикация-София”. В тях се появиха шокиращите цифри от над 1000 лв., съобщи нова телевизия.

Абонатите бяха изненадани с нови писма, според които дължат стотици левове, а срокът за плащане е само 10 дни. Впоследствие се оказва, че това е обща фактура за целия отоплителен сезон, а дължимата сума е написана на друга страница.

Задължение от 1018 лева към „Топлофикация София” и то след края на изравнителния период. Така Красимир Куцупаров разчита получено от дружеството писмо. Само час по-рано той проверява на каса и го уверяват, че няма никакви задължения.

„Когато се прибрах обаче намерих фактури. В тях пише, че аз дължа 1018,4 лева. Изравнителните сметки приключиха отдавна. След като са приключили, това какво е?”, попита Куцупаров. Във фактурата от „Топлофикация София” той открива и още стряскащи детайли. „Срок за плащане 14.09!  То човек може да получи инфаркт от това нещо. Много бих искал да мога да разчета какво ми изпращат и за какво трябва да плащам. Нека някой да обясни, но да го обясни на разбираем език”, коментира Куцупаров.

В пощенските кутии на съседите на Красимир също се появили фактури за по няколкостотин лева или дори - за над 1000.

Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация София”, обясни, че новите писма същност са сборна фактура за период от 1 година: от 1 май 2019 до 30 април 2020 г.

„Може би в първия момент хората се стряскат от тази сума, но на страница втора те могат да видят много точна и подробна информация и да видят какво трябва да заплатят”, обясни тя пред Нова тв. Именно на втора страница клиентите научават колко топлинна енергия са изразходили за периода, точно колко са платили и колко ще им бъде приспаднато от нови фактури заради по-ниската цена на природния газ и едва след това идва сумата, която дължат.

„Те получават на отделен ред окончателното задължение по общата фактура, което трябва да доплатят. Може и да си направят проверка. За първи път имаме по-сложен казус за възстановяване на суми чрез прихващане. Това усложни обяснението към хората и те малко се объркаха”, призна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай