Понеделник,

100 лв. бонус към заплатата, ако детето е отличник

От: Стандарт, фото Флаглан -
305
100 лв. бонус към заплатата, ако детето е отличник
A
A
A
  • За три месеца бизнесменът Йоско Алипиев повиши двойно успеха на хлапетата на служителите си

Шеф на фирма от Бургас определя заплатите на служителите си според успеха на децата им в училище, съобщи Нова телевизия. Условието е учениците да изкарват само петици и шестици и да нямат неизвинени отсъствия. Нестандартният подход вече дава резултати - само за 3 месеца броят на отличниците се повишил двойно.

Идеята за бонус към заплатата идва случайно - след среща на бизнесмена Йоско Алипиев с един от служителите му, който дошъл на работа с дъщеря си. „Попитах детето дали ходи на училище и дали знае стихотворение, то почна да казва стихче, стигна донякъде и спря. Дадох й лакомства и й казах, че ако научи цялото стихотворение ще има повече лакомства и награди за нея”, разказа Йоско.

След седмица детето отново се връща. „Изрицитира цялото стихотворение като войник. Аз бях много щастлив от това, че съм я накарал да седне и да учи”, каза още Йоско. Оттогава всеки месец служителите на Йоско, чиито деца изкарват петици, получават увеличение на заплатата с 50 лева. А ако получават само шестици, парите скачат със 100 лева. И в двата случая обаче учениците не трябва да имат отсъствия.

От социалното министерство твърдят, че не знаят за друг подобен случай у нас. Надяват се обаче примерът да бъде последван. Така освен учителите, полицията и социалните работници в битката за задържане на децата в клас, ще има още един помощник - работодателите. Сега мерките включват от подкрепа за намиране на жилище и учебни пособия до спиране на помощите.

„Когато става въпрос за деца от уязвими групи, се работи и по отношение на лингвистична подготовка, уроци по български, работи се с родителите, правим и изнесено бюро по труда, за да можем да стимулираме родителите през децата да си търсят работа”, заяви Зорница Русинова,зам.-министър на труда и социалната политика.

За последните три години по механизма за задържане на децата в училище са открити и върнати над 40 хиляди ученици.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com