100 хил. лв. и ТИР с вода изпращаме за Хърватия

Българското правителство отпуска 100 хиляди евро за две емблематични сгради в Хърватия

100 хил. лв. и ТИР с вода изпращаме за Хърватия | StandartNews.com

Българското правителство отпуска 100 хиляди евро за две емблематични сгради в Хърватия, които са разрушени след силното земетресение. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на извънредн брфинг в МВнР.

Първоначалната помощ е за сградите на Хърватската академия за науките и изкуствата, а другата Първа Горноградска гимназия в Загреб. Захариева отбеляза, че двете сгради са свързани с българската история. И за двете ще бъдат отпуснати по 50 хиляди лева. Българското посолство проучва къде са най-големите щети.

Захариева съобщи, че две големи фирми, производители на минерална вода – от Велинград и от Смолян, ще осигурят два ТИР-а с вода от България за пострадалите. Транспортът ще бъде осигурен с помощта на пловдивска фирма. Водата ще бъде доставена още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен, откъдето ще тръгне към Хърватия.

„Всички се молим и се надяваме броят на жертвите да не се увеличава. Заедно сме в този труден момент“, каза още вицепремиерът Захариева и изрази съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите.

Вече 7 са загиналите от земетресението с магнитуд 6.4, сред които е 12-годишно момиченце. Трусът е нанесъл сериозни щети на град Петриня, югоизточно от столицата Загреб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай