Вълчев: Няма планирано затваряне на училища

За маските сме избрали най-либералния режим, каза министърът на образованието

Вълчев: Няма планирано затваряне на училища | StandartNews.com

Няма планирано затваряне на училищата от октомври, заяви пред Нова тв образователният министър Красимир Вълчев. Той посочи, че дистанционно ще превключват отделни класове, а не всички, както се случи от средата на март месец миналата учебна година.

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение. Това няма да е за цели училища, а отделни класове”, каза Вълчев. Той посочи, че при надвишаване на стойностите на заболелите от сезонния грип ще се вземат решения дали да се затварят отдели области и общини. Това според Вълчев обаче навярно ще стане седмици след Нова година

Просветният министър коментира и носенето на маски от децата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища”, подчерта Красимир Вълчев. Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, това не е толкова утежняващо. Важното е, че по време на учебния час няма да се изисква носене на маска”, каза образователният министър. По думите му всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи.

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост. Тази година да се включат в списъка с резерви са поканени студенти и непедагогически специалисти. „Няма да има нито един свободен час”, каза просветният министър.

Вълчев обясни, че 70 000 са били децата, които не са се включили в дистанционното обучение, а не тези без устройства. Проблемът по думите на Вълчев е липсата на отношение към образованието. Той посочи, че към момента няма фонд, с който да се обезпеча всички деца с устройства. Те обаче няма да пропускат учебна година, тъй като голяма част от тях са учили лятото. Учителите обаче ще трябва да наваксват част от пропуските, преподавайки по новите и старите учебни програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай