Възраждането на образованието трябва да бъде приоритет

Възраждането на образованието трябва да бъде приоритет | StandartNews.com

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец".

„За мен е огромна чест да приветствам вас – учителите на България – представителите на най-благородната професия", обърна се държавният глава пред събралите се над 12 000 учители в зала „Арена-Армеец".

„Няма как да не съм тук тогава, когато 12 хиляди учители – учителите на България са в една зала. Това, което политиците трябва да направят е да застанат мирно, да ви погледнати да ви чуят", заяви Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

„Вълнувам се от тази среща, защото добре знам, че съдбите на милионите българи, съдбата на всеки един човек зависи от неговите учител. Щастливи са тези, които винаги са имали любим учител на своя страна в своя житейски път ", допълни още той.

По думите му, 12 хиляди учители е огромна сила.

Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България. Искрено се вълнувам от тази среща, защото и моите родители са учители и познавам добре огромното удоволствие, което те изпитваха, но и нелекото им ежедневие, изпълнено с много несгоди. Убеден съм, че вие сте балгословени със своята професия", заяви Плевнелиев.

„В днешния ден съм тук , за да изразя своята подкрепа за вас", подчерта той.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

„Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически", посочи още държавният глава.

Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им", заяви още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай