Важно решение на ВАС за училищата

Мярката е предприета до приключване на съдебен спор по жалба на на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик

Важно решение на ВАС за училищата | StandartNews.com

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от съда.

Мярката е предприета до приключване на съдебен спор по жалба на на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс. Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище.

Наредбата е издадена на 1 юли 2022 г. от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година. Според върховните магистрати, ако обявените конкурси за заемане на длъжността „директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателя за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите.

Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс, допълват от ВАС. Като съдиите посочват, че провеждането на стотици конкурси при незаконосъобразни норми би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай