Въвеждат входни тестове. За кои ученици

Тази новина съобщи образователният министър

Въвеждат входни тестове. За кои ученици | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

За учениците от 8 и 9 клас се въвеждат входни нива-тестове, свързани с практически задачи по тестовете PISA. Това обяви на прескоференция министърът на образованието Галин Цоков, цитиран от БНР.

До утре той ще подпише окончателния вариант на промените в конкурсите за избор на директори на общинските училища. Конкурсите може да започнат още през този месец , увери образователният министър.

Работим за олекотяване на учебното съдържание и за изработване на нова визия за учебните програми, съобщи Галин Цоков.

На пресконференцията образователният министър представи мерки за промяна на обучението в училищното образование. Те са свързани с промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти.

Министър Цоков обобщи и предприетите действия през първите шест месеца на управление в сектора "Образование и наука", набелязвайки краткосрочните и дългосрочни реформи, по които работят с екипа му.

Подготвяме ново предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Друга важна дейност е свързана с учебните програми. Направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, и те ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование - ще има и нов списък на професиите. Беше изготвен и много важен документ, наречен стратегическа визия за дуалното обучение, каза образователният министър.

Беше определено и местоположението на Националния STEМ център в "София тех парк", където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории.

По Оперативната програма "Наука и образование" успяхме да изготвим платформата "Дигитална раница", като 17 000 учители преминават през обучение за тази платформа, каза министър Цоков.

Той съобщи, че се работи по промяна в Закона за висшето образование и за даване на възможност за тригодишни бакалавърски програми.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай