Ваучери за забавачка

Компенсират родители, ако детето не е прието

Ваучери за забавачка | StandartNews.com
  • Компенсират родители, ако детето не е прието

Държавата ще компенсира родителите на деца над 4 години, които задължително трябва да ходят на детска градина, но не са били приети в забавачката. Това е политическо решение на кабинета, обяви вчера просветният министър Красимир Вълчев.
Компенсацията ще се полага на деца, чието предучилищно обучение е било задължително, но общината не е успяла да го осигури. За целта родителите ще трябва да подадат удостоверение, че детето им не е било прието в най-близката детска градина. За да ползва обезщетението, детето трябва да бъде записано в частна детска градина, където обаче таксите са много по-големи, или в подобно възпитателно заведение. Все още не са ясни техническите детайли на заданието, но засега се твърди, че сумата няма да се предоставя кеш, а във вид на ваучери. В момента в 57 общини има проблеми с приема на децата.
По думите на министър Вълчев,  догодина държавата ще направи всичко възможно да няма неприети деца над 4 години в детските градини. Обмисля се да има помощ и за родители, чиито деца не са приети и в ясли.
Държавната програма за разширяване на детските градини предвижда 70 милиона лева годишно.

Как ще се учи в условията на пандемията - четете във вестник "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай